FacebookTwitter

87 ambtenaren schonken 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgers

 

Het is bekend dat mantelzorgers vaak hun verlofdagen gebruiken om tijd te maken voor zorgtaken. Dat gaat ten koste van hun eigen welverdiende rust en vrije tijd. Als collega kun je hen helpen door vakantiedagen die zijn blijven staan met hen te delen. Het delen van verlofdagen is wettelijk al mogelijk maar gebeurt in de praktijk nog maar weinig. In Amsterdam is vorig jaar op initiatief van een groep ambtenaren een proef gehouden. Daarbij schonken 87 ambtenaren in totaal 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels besloten het systeem definitief in te voeren. Binnenkort start ook bij de Rijksoverheid een dergelijke proef. 

De Gideonsbende

In Amsterdam worden het de “Gideonsdagen’ genoemd. Eline Stomhorst Tijl, een van de initiatiefnemers: ” Vanuit mijn eigen ervaring als mantelzorger met het zorgstelsel kwam ik op het idee om andere collega-ambtenaren met een zorgtaak bij elkaar te brengen. We noemen onszelf de Gideonsbende en gebruiken onze ervaring om het beleid op dit gebied te verbeteren door mee te denken en te adviseren. Onze directeuren en ook de wethouders zijn blij met onze inspanningen. Tijdens de eerste grote presentatie van ons als Bende aan collega’s stond spontaan iemand op en bood overtallige verlofdagen aan.” 

Mantelzorgers melden zich ziek om te zorgen

De combinatie werk en mantelzorg is een onderwerp waarmee werkgevers rekening moeten houden. Uit cijfers van de Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat 30% van de werkende mantelzorgers af en toe een vakantiedag inzet om zorg te kunnen bieden. Bovendien meldt 2% van de werkende mantelzorgers zich een of meerdere keren per jaar ziek om te kunnen mantelzorgen. Vrijwillig schenken van verlof kan voorkomen dat een collega langdurig uitvalt of dat het werk er onder lijdt. Uitgangspunt van het delen van verlof is dat het vrijwillig gebeurt, een werkgever mag in geen geval werknemers dwingen verlofdagen af te staan. 

Proef bij Rijksoverheid

De proef bij het Rijk wordt de komende tijd uitgewerkt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is in gesprek met een koepel van 176 mantelzorgvriendelijke organisaties om een beweging onder werkgevers in gang te zetten. Ook worden informatiemiddelen ontwikkeld om werkgevers te kunnen informeren over het idee van het delen van verlof. “Met deze proef geeft de rijksoverheid het goede voorbeeld in de hoop dat meer werkgevers volgen”, aldus minister Asscher.

Voor meer informatie kijk op: www.rijksoverheid.nl bij ‘verlof-delen’.

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet