FacebookTwitter

Ouderen in de bijstand weer op weg naar werk

 

Om ouderen in de bijstand weer aan het werk te krijgen is in Tilburg en Eindhoven de Meesterbeurs opgericht. De werkzoekenden kunnen maximaal zes maanden op een leerplek aan de slag bij een werkgever en krijgen daarvoor van de gemeente € 150 per maand boven op hun uitkering. Dankzij deze stage kan werkervaring worden opgedaan en daardoor worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot.Het idee komt van de Tilburgse professor arbeidsmarkt Ton Wilthagen, geïnspireerd door de startersbeurs voor jongeren. In veertien Brabantse steden is het initiatief al overgenomen.

 De achtergrond is duidelijk. Oudere werkzoekenden, die om welke reden ook zonder werk zijn gekomen, hebben vaak ervaring in een bepaalde functie of sector, waardoor ze zich tot specialist hebben ontwikkeld. Door de veranderende arbeidsmarkt is het lastig om werk te vinden in exact dezelfde functie of sector. Ook omdat het vak vaak in de praktijk is geleerd en diploma’s ontbreken.

Het draait ook om wat zou kunnen

Bij de Meesterbeurs’ draait het minder om vakkennis, maar meer om kwaliteiten en competenties. Die kunnen ook in de vrije tijd in bijvoorbeeld een functie bij een vereniging zijn aangetoond. Daarom wordt bij de Meesterbeurs als eerste stap samen met een werkzoekende inzichtelijk gemaakt wat hij of zij kan of ook zou kúnnen. Ook de bedrijven die Meesterbeurs-leerwerkplekken willen aanbieden worden uitgenodigd om hun vraag in competenties en vaardigheden uit te drukken. Daardoor kunnen nieuwe en verrassende matches ontstaan. Hoewel er geen verplichte baangarantie is komen bedrijven op deze manier in contact met gemotiveerde potentiële werknemers en dragen ze hoe dan ook bij aan het nieuwe perspectief van de werkzoekenden. Die worden overigens uitdrukkelijk gestimuleerd om ook zelf op zoek te gaan naar een leerbedrijf waar zij hun Meesterbeurs kunnen inzetten.

Op dit moment is de Meesterbeurs alleen beschikbaar voor deelnemers met een Bijstandsuitkering (WWB). Het UWV onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om eventueel aan te sluiten bij de Meesterbeurs.

Voor meer informatie www.meesterbeurs.nu

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet