FacebookTwitter

Mooie documentaire: The Salt of the Earth

The Salt of the Earth is een documentaire van Wim Wenders over het leven en het werk van de gerenommeerde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado (70). Het is een film die veel stof tot nadenken en napraten geeft. Want het zout van de aarde, dat zijn wij, de mensen.

De afgelopen 40 jaar is de Braziliaanse fotograaf door verschillende continenten getrokken, in de voetsporen van een altijd veranderende mensheid. Hij fotografeerde vergeten gebieden en mensen, En ook een aantal grootse gebeurtenissen van onze tijd; internationale conflicten, hongersnood of een exodus. Daarna begon hij aan de ontdekking van schitterende landschappen en wilde fauna en flora. 

Het is bijzonder om een film te zien over een fotograaf, maar er is geen moment van verveling. Je kunt een speld horen vallen in de zaal. Ook ik zit met ingehouden adem te kijken naar gruwelijke maar ongelooflijk indrukwekkende beelden. Ze gaan door merg en been.

Waarom kende ik zijn werk niet, vraag ik me af. Zijn foto’s zijn krachtig maar tegelijk ingetogen en ze blijven je aandacht vasthouden. Ook is het  bijzonder om te zien hoe kleurrijk zwart-wit kan zijn als het op de goede manier wordt gebruikt. En let vooral ook op zijn vrouw Lelia, ze kán je niet ontgaan. Wat een krachtige vrouw! Al jarenlang is ze Selgado's rechterhand en motivator. 

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, deze film is een rollercoaster in slowmotion. Heel indrukwekkend, na afloop moest ik even bijkomen met een glas wijn. Te zien in filmhuizen in heel Nederland. 

Door Ingrid van Dijk

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet