FacebookTwitter

Niets is wat het lijkt

 

Dit is weer zo’n boek waarvan je denkt: lezen! Zeker als je geïnteresseerd bent in psychiatrie.

Het boek gaat over de periode waarin schrijfster Tanya Byron wordt opgeleid tot klinisch psycholoog. Ze doet verslag van haar eerste praktijkervaringen aan de hand van verhalen over patiënten waarmee ze in aanraking komt  tijdens haar opleiding. Mensen met beginnende dementie, verslaafden, kinderen met eetstoornissen, slachtoffers van seksueel misbruik en een psychopaat. Je leest over haar triomfen, zwakke plekken, teleurstellingen en over haar onzekerheid. 

Het is ontroerend maar tegelijkertijd pijnlijk te lezen wat de mensheid allemaal voortbrengt en even ontroerend om te lezen hoe er geholpen kan worden. Ook besef je dat hulpverleners niet altijd uit het boekje kunnen handelen.

Als lezer kruip je in de huid van de psycholoog en geloof me, dat is best confronterend. Wat een vak zeg! Zonder oordeel mensen helpen, kennis paraat hebben en soms begeleiden in een vorm van trial-and-error. Je moet het maar kunnen! Ik zou het best wíllen kunnen, ik heb er grote bewondering voor. Mooi boek! Klik hier voor een filmpje van Tanya Byron.

Tanya Byron (47) is nu als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Edge Hill. Ze schrijft o.a. voor The Times en is een veelgevraagd expert voor Britse radio en televisie. Door: Ingrid van Dijk 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet