FacebookTwitter

Veertig jaar elegante vriendschap

 

Door Ingrid van Dijk

Momenteel is de tentoonstelling ‘To Audrey with love’ te zien in Het Gemeentemuseum Den Haag.

Het toont onder andere een overzicht van de jurken die Hubert de Givenchy door de loop der jaren heeft ontworpen voor Audrey Hepburn. Zijn muze. Jawel. Mét Nederlandse baronesmoeder!

Het is mooi om te zien hoe een jurk tot een object verheven is. Een creatie met een verfijnde afwerking, elegante model en schitterend materiaalgebruik. Aanraken is heel verleidelijk! Ik vind overigens die kale paspoppen spuuglelijk. Maar het meest bijzondere van de tentoonstelling is de onderliggende vriendschap tussen deze 2 mensen. Sinds 1953,  door dik en dun, lief en leed. De Givenchy heeft Audrey o.a. gekleed voor de films Breakfast at Tiffany’s en How to steal a million. Maar ook voor gala’s, feesten, een bezoek aan de Koningin van Engeland en vrijetijdskleding.

Tijdens de emotioneel zware reizen die Audrey maakte voor UNICEF gaf ze aan dat ze zich door de kleding van Givenchy beschermd voelde. En dan hebben we het gewoon over simpele shirts. Audrey was een warme, betrokken vrouw die haar mannetje stond. En ze was minstens zo mooi van binnen als van buiten. De emoties die Hubert de Givenchy toonde tijdens zijn openingstoespraak in Het Gemeentemuseum  waren hartverwarmend en oprecht. Audrey overleed in 1993.

Deze woorden van Audrey zeggen veel: “Givenchy’s clothes are the only ones I feel myself in. He is more than a designer, he is a creator of personality”

Ga vooral kijken, aanraken mag niet.

Hubert de Givenchy - To Audrey with love, 26 november 2016 - 26 maart 2017 Het Gemeentemuseum Den Haag

 

 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet