FacebookTwitter

De as van je geliefde in een mooi kunstwerk

Als een geliefde overlijdt breekt een periode aan van veel verdriet. Maar ook van veel geregel. Na een crematie is er dan altijd de vraag: wat doen we met de as. Vaak kom je dan in de urnenkamer van het crematorium terecht om een urn uit te kiezen. Beeldend kunstenaar en keramiste Marieke Vergouw (45) werd echter zo treurig van het aanbod aldaar dat ze besloot zich te specialiseren in urnen. Geïnspireerd door haar vele reizen door Azië heeft ze een prachtige collectie urnen ontworpen, in werkelijke elke kleur van de regenboog. De urnen zijn ware kunstobjecten die daarmee, naast een blijvende herinnering aan je dierbare, ook een aanwinst zijn in huis.

In overleg bepaal je samen met Marieke hoe groot de urn wordt, of je ' m zelf vult of dat zij het voor je doet en of de deksel permanent of tijdelijk gesloten wordt. 'Dat laat ik helemaal aan de mensen zelf over' aldus Marieke. 'Soms weten mensen op zo'n verdrietig moment nog niet of ze na een aantal jaren de as nog geheel of gedeeltelijk willen uitstrooien, in dat geval lijm ik de deksel tijdelijk dicht'. 

Van elke urn bestaat maar één exemplaar en je kunt ook zelf, onder leiding van Marieke, een urn maken. Er zijn urnen voor volwassenen, kinderen en zelfs voor huisdieren. Ook is er de mogelijkheid om de as in een hangend kunstwerk te laten verwerken. De mogelijkheden zijn groot. Tip van Marieke: praat er eens over met je geliefden, wat ze willen als ze gestorven zijn, wat ze mooi en belangrijk vinden en wat niet. 'Het is zo naar om te midden van al je verdriet niet te weten wat de overledene zou hebben gewild'. 

Urn Atelier Vergouw in Zaandijk is op afspraak te bezoeken, meer informatie www.urn-atelier.nl

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet