FacebookTwitter

Studenten leveren wegbezuinigde zorg

De afgelopen jaren is in de zorg veel bezuinigd en grote kans dat oudere dierbaren om je heen veel zorg zijn verloren. Hulp aan huis vanuit de private sector is duur en het is niet altijd mogelijk of wenselijk om zelf dat gat op te vullen. Hoezeer kinderen, vrienden en buren ook hun best doen, er zijn grenzen en er is bovendien een grote groep ouderen die echt op zichzelf is aangewezen. Dat was voor twee Friese studenten aanleiding voor de oprichting van ByStudents. Hier kunnen ouderen een beroep doen op studenten.
Veel ouderen hebben behoefte aan hulp of wat extra aandacht. Schoonmaken in huis, boodschappen doen, mee naar de dokter of een eindje wandelen biedt veel ouderen al voldoende hulp gedurende de dag of week. Omdat reguliere huishoudelijke hulp vaak niet wordt vergoed of te duur is, zorgen zij er voor dat er altijd een betaalbare student klaar staat voor deze ouderen.

Betaalbare hulpverlening


ByStudents bemiddelt tussen studenten en hulpzoekenden in Friesland. Hiermee is er nu een betaalbaar alternatief voor sociale zorg en ondersteuning aan huis. De studenten van ByStudents studeren aan een HBO of WO opleiding en vinden het fijn om naast hun studie sociaal werk te verrichten. Voor €12 per uur verzorgt een student huishoudelijke en andere klusjes en dat geeft tegelijkertijd gezelligheid. 

Aan ouderen die geen € 12 per uur kunnen betalen is ook gedacht Een deel van de inkomsten gaat naar een fonds dat het mogelijk maakt om studenten in te zetten bij ouderen die zich deze luxe niet kunnen veroorloven.


Sociaal werk


De selectieprocedure voor studenten is streng. "We sturen niet zomaar elke student naar een kennismakingsgesprek. We onderzoeken de hulpvraag bij de oudere en selecteren vervolgens de beste kandidaat. Dat doen we op basis van persoonlijke raakvlakken. Zo ontstaat er sneller en makkelijker een band tussen de oudere en de student. Het sociale aspect van onze hulpverlening staat altijd voorop” aldus mede-oprichter Bram de Vries. Mocht het onverhoopt niet klikken, dan wordt kosteloos een andere student geregeld.

Sociaal werk hoort toegankelijk en betaalbaar te zijn. Zolang er wordt bezuinigd op de ouderenzorg en familie niet in staat is te helpen, vangt een initiatief als ByStudents het gat in de zorg perfect op.
 Het wachten is op uitbreiding naar andere studentensteden.

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet