FacebookTwitter

Veertig jaar elegante vriendschap

 

Door Ingrid van Dijk

Momenteel is de tentoonstelling ‘To Audrey with love’ te zien in Het Gemeentemuseum Den Haag.

Het toont onder andere een overzicht van de jurken die Hubert de Givenchy door de loop der jaren heeft ontworpen voor Audrey Hepburn. Zijn muze. Jawel. Mét Nederlandse baronesmoeder!

Het is mooi om te zien hoe een jurk tot een object verheven is. Een creatie met een verfijnde afwerking, elegante model en schitterend materiaalgebruik. Aanraken is heel verleidelijk! Ik vind overigens die kale paspoppen spuuglelijk. Maar het meest bijzondere van de tentoonstelling is de onderliggende vriendschap tussen deze 2 mensen. Sinds 1953,  door dik en dun, lief en leed. De Givenchy heeft Audrey o.a. gekleed voor de films Breakfast at Tiffany’s en How to steal a million. Maar ook voor gala’s, feesten, een bezoek aan de Koningin van Engeland en vrijetijdskleding.

Tijdens de emotioneel zware reizen die Audrey maakte voor UNICEF gaf ze aan dat ze zich door de kleding van Givenchy beschermd voelde. En dan hebben we het gewoon over simpele shirts. Audrey was een warme, betrokken vrouw die haar mannetje stond. En ze was minstens zo mooi van binnen als van buiten. De emoties die Hubert de Givenchy toonde tijdens zijn openingstoespraak in Het Gemeentemuseum  waren hartverwarmend en oprecht. Audrey overleed in 1993.

Deze woorden van Audrey zeggen veel: “Givenchy’s clothes are the only ones I feel myself in. He is more than a designer, he is a creator of personality”

Ga vooral kijken, aanraken mag niet.

Hubert de Givenchy - To Audrey with love, 26 november 2016 - 26 maart 2017 Het Gemeentemuseum Den Haag

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

De as van je geliefde in een mooi kunstwerk

Als een geliefde overlijdt breekt een periode aan van veel verdriet. Maar ook van veel geregel. Na een crematie is er dan altijd de vraag: wat doen we met de as. Vaak kom je dan in de urnenkamer van het crematorium terecht om een urn uit te kiezen. Beeldend kunstenaar en keramiste Marieke Vergouw (45) werd echter zo treurig van het aanbod aldaar dat ze besloot zich te specialiseren in urnen. Geïnspireerd door haar vele reizen door Azië heeft ze een prachtige collectie urnen ontworpen, in werkelijke elke kleur van de regenboog. De urnen zijn ware kunstobjecten die daarmee, naast een blijvende herinnering aan je dierbare, ook een aanwinst zijn in huis.

In overleg bepaal je samen met Marieke hoe groot de urn wordt, of je ' m zelf vult of dat zij het voor je doet en of de deksel permanent of tijdelijk gesloten wordt. 'Dat laat ik helemaal aan de mensen zelf over' aldus Marieke. 'Soms weten mensen op zo'n verdrietig moment nog niet of ze na een aantal jaren de as nog geheel of gedeeltelijk willen uitstrooien, in dat geval lijm ik de deksel tijdelijk dicht'. 

Van elke urn bestaat maar één exemplaar en je kunt ook zelf, onder leiding van Marieke, een urn maken. Er zijn urnen voor volwassenen, kinderen en zelfs voor huisdieren. Ook is er de mogelijkheid om de as in een hangend kunstwerk te laten verwerken. De mogelijkheden zijn groot. Tip van Marieke: praat er eens over met je geliefden, wat ze willen als ze gestorven zijn, wat ze mooi en belangrijk vinden en wat niet. 'Het is zo naar om te midden van al je verdriet niet te weten wat de overledene zou hebben gewild'. 

Urn Atelier Vergouw in Zaandijk is op afspraak te bezoeken, meer informatie www.urn-atelier.nl

Schrijf reactie (0 Reacties)

Suzanne zingt liedjes voor dementerenden

Suzanne Van Duffelen (66): “Er zat een vrouw voor me met een babypop in haar armen. Ze keek niet op of om. Maar toen we “Klein vogelijn op groene tak” zongen keek ze me met glinstering in de ogen aan en murmelde mee. Dat geeft voldoening. Dat er iets wordt herkend. Daarvoor vormen we met vrijwilligers een gelegenheidskoortje en zingen we in verzorgingstehuizen voor dementerenden liedjes uit “Kun je nog zingen zing dan mee”, bijvoorbeeld van Dorus en van Wim Sonneveld".

Ik heb veel beperkingen, maar aan mijn zangspieren mankeert niets

Zang aan Huis’ is een van de projecten van Lang Leve Kunst en Naoberschap Gruitpoort, het centrum voor kunst, cultuur en kunstzinnige vorming in Doetinchem. Samen kunst beleven, daar draait het om. En ouder wordende mensen door middel van kunst bij elkaar brengen. Daarom doen er naast ouderen zelf ook altijd vrijwilligers mee.   

"Ik heb zelf veel lichamelijke beperkingen, maar aan mijn zangspieren mankeert niets. Vroeger zat ik bij een oratoriumkoor. Dat was me te streng. Nu zing ik nog in een Joods koor, ongecompliceerd, met veel humor. Elke week een uur heen en een uur terug. Ik ben bekend als schilderes, maar vanwege mijn beperkingen exposeer ik wat minder. Mijn hulphond kan geen doeken ophangen en ik vraag liever niet aldoor hulp. Ik kan lichamelijk  weinig, maar doe toch  veel. In zo’n koortje kan ik wel iets betekenen voor de medemens, al is het maar dat ene kleine beetje”. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Parttime zorg voor een huisdier houdt mensen actief

Op een heel bijzondere manier trekt de komende tijd de Stichting OOPOEH buiten bij de Stopera in Amsterdam de aandacht met negen levensgrote foto’s van oudere mensen en oudere huisdieren. Aan deze unieke openlucht-expositie ‘Dierbare Amsterdammers”, die van 10 mei tot 6 juni te zien is, hebben bekende fotografen belangeloos meegewerkt, onder wie Sacha de Boer, Govert de Roos en Patricia Steur. Ook Dierenbescherming werkt mee aan deze foto-expo. 

Drukbezette baasjes van honden of katten zijn geholpen met lieve oppassers

De stichting OOPOEH - Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier - koppelt baasjes die een oppas zoeken voor hun hond of kat aan 55-plussers in de buurt die nog wel graag het gezelschap willen van een huisdier maar niet meer de constante zorg op zich willen of kunnen nemen. Via OOPOEH krijgen de ouderen gezelschap van een huisdier en komen ze dus ook op een natuurlijke manier in beweging. De huisdieren krijgen de aandacht en verzorging die zij nodig hebben en hun drukbezette baasjes zijn geholpen met een betrouwbare oppas. De inschrijving bij Stichting OOPOEH kost niets. Voor informatie: www.oopoeh.nl.

De zorg voor een huisdier stimuleert om de deur uit te gaan

Sofie Brouwer, oprichtster van stichting:”  De openlucht-expositie is een eerbetoon aan ouderen, omdat zij nog zoveel bijdragen aan de samenleving. Door ze actief te houden wordt ook vereenzaming voorkomen. De zorg voor de huisdieren is een stimulans om de deur uit te gaan."

Foto hond: Govert de Roos, Foto man: Sacha de Boer

Schrijf reactie (0 Reacties)

Gereedschap voor een goed gesprek over seks & passie

Laten we eerlijk zijn, praten over seks is lastig. En als je niet meteen in het begin van je relatie de gewoonte hebt ontwikkeld om regelmatig met elkaar over lust en liefde in gesprek te gaan, is het extra moeilijk. Wat zeg je? Wat vraag je? Welke woorden gebruik je? Samen een taal ontwikkelen is belangrijk om goed te kunnen communiceren over seks. 

Seks is leuk, fijn en goed voor je, ook en vooral als je ouder wordt. Tegelijk kan de passie afnemen doordat je elkaar al zo lang kent en het al zo vaak met elkaar hebt gedaan. 

Als je op latere leeftijd een nieuwe relatie krijgt, vlamt de passie als het goed is flink op. Maar ook dan is een goed gesprek op z'n tijd reuze nuttig om de boel spannend te houden.

Filosofe Stine Jensen maakte samen met Leo Wentink de box 'Mag ik je wat vragen? Over lust en liefde'. In de doos zit een boek en losse kaarten die het gesprek op gang helpen. Gereedschap voor een goed gesprek, noemen ze het. En dat is precies wat deze box is. Doe er je voordeel mee en breng of hou lust in je liefdesleven. Kosmos Uitgevers € 17,99

Schrijf reactie (0 Reacties)

Excuses maak je zo!

 

We kennen allemaal wel dat rotgevoel dat je krijgt van de tekst 'Oh, nou, sorry hoor .....'. Iemand heeft je gekwetst en je hebt de moed bij elkaar geraapt om hardop 'au' te zeggen. Maar 'nou sorry hoor' lost niets op. Dat kan anders!

 Oprechte excuses

Het is bijna onvermijdelijk dat je in contact met anderen wel eens iemand pijn doet. Als de ander dan 'au' zegt, is het gebruikelijk om je excuses aan te bieden. En daar zit vaak het probleem: meestal zijn die excuses niet helemaal oprecht. Wees eerlijk: hoe vaak zeg je in zo'n geval niet 'sorry' om van het gezeur van de ander af te zijn? Om de boosheid of het verdriet niet langer aan te zien? Daarmee heeft zo'n excuus weinig waarde en geen nut. De bedoeling van een verontschuldiging is om te helen, te zorgen dat de pijn stopt en kan wegebben. En dat is nog niet zo eenvoudig want trots en schaamte staan een waarachtig excuus vaak in de weg. Maar als je het wel goed doet, ruimt een verontschuldiging ook echt op en kun je daarna weer verder. Allebei.

 8 tips om je excuses te maken

 

1. Een goed excuus is persoonlijk en je meent wat je zegt 

Niet: 'het spijt me wat er is gebeurd' of 'het spijt me dat je bent gekwetst'.

Wel: Het spijt me dat ik dat en dat heb gedaan/gezegd

 2. En goed excuus erkent wat het teweeg heeft gebracht: 

'Doordat ik te laat was heb ik je hele dag in de soep laten lopen terwijl je het al zo druk had'

 3. Wees eerlijk, open en verdedig jezelf niet

'Ik maakte een rotopmerking tegen je en dat was gemeen'

 4. Geef een korte uitleg

Als het echt belangrijk is kun je kort uitleggen waarom je deed wat je deed maar gebruik de uitleg niet om het te vergoelijken.

 5. Laat NOOIT het woord 'maar' op een excuus volgen. daarmee is de verontschuldiging meteen waardeloos. 

Niet: 'Ik had dat niet moeten zeggen maar jij was zelf ook wel erg kribbig.

 6. Hoor de ander aan

Als je klaar bent met je excuus luister je naar de reactie. Als hij of zij vertelt wat je actie of opmerking het met hem of haar gedaan heeft, hoor je het aan, zonder te onderbreken. Hoe ongemakkelijk ook. 

 7. Driemaal herhalen

Als je excuus in eerste instantie niet is geaccepteerd is, moet je het 3 keer opnieuw proberen, staat in diverse oude geschriften. Als na vier keer de ander boos blijft, kun je er niet veel meer aan doen en hou je op met verontschuldigen.

 8. Repareer de schade!

herstel waar mogelijk de aangerichte schade. Vertel dat de door jou rondgestrooide roddel niet waar is, zorg dat dingen die kapot zijn gegaan worden gerepareerd, onderzoek bij jezelf waarom je zo negatief was

Schrijf reactie (0 Reacties)

Studenten leveren wegbezuinigde zorg

De afgelopen jaren is in de zorg veel bezuinigd en grote kans dat oudere dierbaren om je heen veel zorg zijn verloren. Hulp aan huis vanuit de private sector is duur en het is niet altijd mogelijk of wenselijk om zelf dat gat op te vullen. Hoezeer kinderen, vrienden en buren ook hun best doen, er zijn grenzen en er is bovendien een grote groep ouderen die echt op zichzelf is aangewezen. Dat was voor twee Friese studenten aanleiding voor de oprichting van ByStudents. Hier kunnen ouderen een beroep doen op studenten.
Veel ouderen hebben behoefte aan hulp of wat extra aandacht. Schoonmaken in huis, boodschappen doen, mee naar de dokter of een eindje wandelen biedt veel ouderen al voldoende hulp gedurende de dag of week. Omdat reguliere huishoudelijke hulp vaak niet wordt vergoed of te duur is, zorgen zij er voor dat er altijd een betaalbare student klaar staat voor deze ouderen.

Betaalbare hulpverlening


ByStudents bemiddelt tussen studenten en hulpzoekenden in Friesland. Hiermee is er nu een betaalbaar alternatief voor sociale zorg en ondersteuning aan huis. De studenten van ByStudents studeren aan een HBO of WO opleiding en vinden het fijn om naast hun studie sociaal werk te verrichten. Voor €12 per uur verzorgt een student huishoudelijke en andere klusjes en dat geeft tegelijkertijd gezelligheid. 

Aan ouderen die geen € 12 per uur kunnen betalen is ook gedacht Een deel van de inkomsten gaat naar een fonds dat het mogelijk maakt om studenten in te zetten bij ouderen die zich deze luxe niet kunnen veroorloven.


Sociaal werk


De selectieprocedure voor studenten is streng. "We sturen niet zomaar elke student naar een kennismakingsgesprek. We onderzoeken de hulpvraag bij de oudere en selecteren vervolgens de beste kandidaat. Dat doen we op basis van persoonlijke raakvlakken. Zo ontstaat er sneller en makkelijker een band tussen de oudere en de student. Het sociale aspect van onze hulpverlening staat altijd voorop” aldus mede-oprichter Bram de Vries. Mocht het onverhoopt niet klikken, dan wordt kosteloos een andere student geregeld.

Sociaal werk hoort toegankelijk en betaalbaar te zijn. Zolang er wordt bezuinigd op de ouderenzorg en familie niet in staat is te helpen, vangt een initiatief als ByStudents het gat in de zorg perfect op.
 Het wachten is op uitbreiding naar andere studentensteden.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Gezocht: Supergewone zestigers als pleegouders

 

Pleegzorg Nederland is op korte termijn op zoek naar 3500 pleegouders. Op dit moment hebben zo'n 22.000 kinderen pleegzorg nodig. Streven is om die pleegzorg zoveel mogelijk binnen een pleeggezin te bieden en daarom zij er veel pleegouders nodig. Els Rienstra, bestuurslid en portefeuillehouder Pleegzorg van Jeugdzorg Nederland: ‘We gunnen het elk kind om in een gezin op te groeien'. 

Juist zestigers zijn geschikte pleegouders

Denk vooral niet dat je als zestiger misschien te oud bent als pleegouder want het tegendeel is waar. Juist mensen door hun levenservaring zijn zestigers zeer geschikt, ook als ze zelf nooit kinderen hadden. Els Rienstra: ‘Veel mensen denken dat ze niet geschikt zijn als pleegouder, omdat ze bijvoorbeeld een drukke baan hebben, homoseksueel of alleenstaand zijn, te veel of te weinig verdienen. Maar dat is onzin. Pleegouders hoeven ook geen superhelden te zijn; het zijn juist hele gewone mensen. Die door heel gewoon te doen, iets supers kunnen betekenen voor een pleegkind.’

Pleegzorg kent veel vormen, deeltijds of voltijds, langdurig of juist kortdurende crisisopvang, doordeweeks of juist de weekends, er zijn veel variaties. Kijk op pleegzorg.nl, doe de test en kijk of het pleegouderschap iets voor je is. Jouw zorg kan voor kinderen het verschil zijn tussen een goed en een moeilijk leven. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Als je kleinkind rouwt...

Het gebeurt op een zeker moment in elk mensenleven: een dierbare sterft. Als volwassene heb je dan je handen vol aan het rouwen om die geliefde die er niet meer is. Maar stel je voor dat je kleinkind een opa, oma, vriendje of vriendinnetje of zelfs een ouder verliest. Dan wil je als achterblijvende grootouders er voor je kleinkind zijn, maar hoe?

Kinderen willen in hun rouwproces serieus genomen worden maar hebben ook vaak moeite om hun gevoelens te uiten. Het kinderboek 'Rick is er niet meer' kan dan helpen. Het verhaal gaat over Donna en Rick die vrienden zijn. Als blijkt dat Rick dood gaat, is dat voor Donna een grote klap. Vanuit haar perspectief wordt beschreven hoe ze haar verdriet ervaart en ook hoe ze tegen haar ouders, leraar en ander klasgenootjes aankijkt. Hierbij worden de 5 rouwfases zoals die door psychiater Elizabeth Kübler - Ross ooit zijn beschreven als leidraad genomen. 

In dit boek zullen kinderen die met een groot verlies te maken hebben veel herkennen. Achterin staat ook oefeningen en opdrachten om kinderen door die rouwfases heen te helpen. Dit boek is een aanrader als je kleinkind een groot verdriet doormaakt. Of jijzelf....

'Rick is er niet meer', voor kinderen van 8 tot 12 jaar,  € 15,95 bij Prachtboeken.nl en Droomvalleiuitgeverij.nl

Schrijf reactie (0 Reacties)

Samen een appelboom!

Het is leuk (en leerzaam) om er met een kleinkind een boom te adopteren. Je hebt samen een projectje, kijkt samen ergens naar uit en hebt een leuk uitje. Appelbomen kun je onder andere adopteren bij de Olmenhorst in in Lisserbroek. Je kunt uit verschillende soorten appels kiezen. Die boom krijgt een bordje met je naam of die van je kleinkind erop. De Olmenhorst verzorgt die boom verder 100% biologisch. En met hulp van de natuur. Zo houden koolmezen en zweefvliegen de boom vrij van rupsen en luizen en helpen bijen bij de bestuiving. In het najaar pluk je alle appels van jullie eigen boom. Soms is dat veertig kilo. Voor kinderen een feest!

De Olmenhorst is altijd leuk

Voor een uitje met de kleinkinderen is het landgoed De Olmenhorst altijd een aanrader. De boomgaard is altijd open en in een lente-weekend is het heerlijk om er rond te lopen. In deze tijd staan de 40.000 appelbomen en bijna 10.000 perenbomen in bloei. Als landgoed valt De Olmenhorst onder de Natuurschoonwet. Wegens de grote variëteit aan vogels is het 31 hectare grote gebied erkend als vrijwillig vogelreservaat.

Er is van alles te beleven. Je vindt er het Appelcafé, de Landgoedwinkel en ateliers met hun winkeltjes en met regelmaat zijn er verrassende evenementen. Dan zijn er voor de kinderen vaak extra attracties..

Kijk voor het adopteren van een boom op De Olmenhorst

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

De schoonheid van echte liefde in je relatie

 

Laten we eerlijk zijn: een relatie goed houden is geen sinecure. Ook niet rond de zestig. Als je al lang bij elkaar bent dreigt de sleur, het vinden van een nieuw evenwicht na pensionering en in een eventueel leeg nest kost tijd en moeite. En de seks is vaak voorspelbaar geworden of staat zelfs helemaal op een waakvlammetje. Maar ook een nieuwe relatie vergt aandacht, ook al lijkt de verse verliefdheid alle obstakels weg te toveren. Want wat IS die nieuwe relatie eigenlijk? En weet je wat er mis ging in een eventuele vorige verbintenis? 

Het het prachtige boek 'Een schat aan Liefde' van Marthe van der Noordaa geeft inzicht en antwoorden. Niet door in te zoomen op de moeilijkheden en worstelingen maar juist door aandacht te geven aan de schoonheid en de rijkdom van de liefde. Hoe een relatie je kan laten schitteren en het leven glans geeft,.

Zij baseert zich daarbij op haar ervaring als relatiecoach en op ervaringen uit haar eigen relatie en die van anderen. Rode lijn: doorbreek regelmatig de voorspelbare patronen. En nee, niet door vreemd te gaan. Koester elkaar en maak niets stuk. Maar het boek is ook realistisch en eerlijk: een misstap kan gebeuren en als je eerlijk voor jezelf uitzoekt waarom dat was en daar iets aan doet, hoef je de ander niet met zogenaamde 'eerlijkheid' lastig te vallen. Mits het bij een keer blijft. Een langdurige affaire buiten de deur ondermijnt echter alle vertrouwen en vooral je eigenwaarde omdat liegen dat nou eenmaal met je doet. Maar Marthe van der Noordaa legt uit dat ook dat niet het einde van je relatie hoeft te betekenen, mits je met de billen bloot gaat en de hele kwestie samen doorleeft en verwerkt.

'Een schat aan liefde' is een inspirerend en optimistisch boek met meer diepgang dan menig ander relatieboek! Te koop bij ITIP voor € 19,90. Foto's: Erna Kuik

Marthe van der Noordaa geeft 10 april in Rotterdam en 16 mei in Den Bosch een lezing over de Liefde. Klik hier voor info

Schrijf reactie (1 Reacties)

De rol van opa's en oma's wordt steeds belangrijker

Ontelbaar veel zestigers passen op hun kleinkinderen. En wat is dat leuk! Momenteel groeit een hele generatie kinderen op die hun grootouders heel goed kent en een diepe band met ze opbouwt.

Uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 50% van de grootouders 1 dag of meer per week op de kleinkinderen past. Voor niet schoolgaande kinderen is dat zelfs 60%. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat tussen 2011 en 2013 ongeveer 30.000 crècheplekken zijn verdwenen. Een op de 4 ouders vindt de kinderopvang bovendien te duur. En dus springen veel grootouders met liefde bij. 'Opa's en Oma's spelen een steeds grotere rol in het leven van hun kleinkinderen' zegt Theo van Tilburg, hoogleraar sociologie aan de VU in Amsterdam. 'Ze zijn fit en gezond genoeg om op hun kleinkinderen te passen'.

Professionele kinderopvang blijft nodig

Toch is professor van Tilburg het er niet mee eens dat er zoveel kinderopvang verdwijnt. 'Meestal is de opvang van kleinkinderen nodig als grootouders rond de 60 zijn. Maar ook grootouders blijven steeds langer doorwerken en zullen dus minder beschikbaar zijn. Op lange termijn blijft professionele kinderopvang echt nodig'.  Foto: Dreamstime

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Hij was mijn verjaardagscadeautje

 

Evelien was 59 en 16 jaar alleen, toen ze op het internet aan het daten ging: ”Ik had af en toe wel iemand gehad, ook via een relatiebureau, maar het werd nooit wat. Dus besloot ik het over een andere boeg te gooien en online te zoeken. Internetdaten is echt spannend en zelf reageren vond ik eng dus ik maakte een profiel aan. De eerste reacties daarop waren niet serieus of te ver weg of het eeuwige mailen duurde me te lang. En natuurlijk merkte ik ook dat het bij sommige mannen alleen om sex gaat. Hans had ik al wel langs zien komen. Hij leek me sympathiek, maar ik was nog steeds te bang om te antwoorden. Na een maand heb ik toch maar gemaild met de vraag of we konden chatten. Hij wilde meteen de volgende dag bellen, maar dat leek me niet zo handig op mijn verjaardag. Heel lief kreeg ik wel een felicitatie-telefoontje om 9 uur ’s morgens. Twee dagen later hadden we een afspraak in een restaurant aan het strand. Het voelde meteen goed. Terug lopend naar de auto liepen we hand in hand. Een jaar later zijn we samen gaan wonen. En later wilde ik ook weer voor het ‘echie’ en zijn Hans en ik getrouwd. Mijn advies bij internetdaten is om goed te selecteren en goed op te letten hoe iemand zich gedraagt bij de contacten, zoals bijvoorbeeld via webcam. Ik heb er al enige gelukkige jaren aan te danken met Hans, eigenlijk is hij mijn verjaarscadeautje!”

 Ook op zoek naar het gezelschap van een leeftijdgenoot? Voor een relatie of misschien gewoon voor een uitje, een vakantie of een sportvriendschap? Kijk op ‘actief50.nl’, een speciale site voor actieve 50-plussers.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Weer single? Even nadenken over safe seks!

Hoe onvoorstelbaar jongeren het ook vinden, ook zestigers hebben een seksleven. En we daten! Het aantal vijftigers en zestigers dat uit elkaar gaat is flink aan het stijgen. We willen tegenwoordig een goede relatie en zo niet, dan gaan we op eigen benen verder. Bleven onze ouders altijd bij elkaar, ook al was er niets leuks meer in het huwelijk te beleven, nu kiezen we voor nieuwe kansen. En dus wordt er volop deelgenomen aan het datingcircuit, al dan niet via internet. En krijgen we ook nieuwe seksuele relaties. Leuk, spannend en opwindend maar er zit een risico aan vast. Want wij, de flower power generatie die volwassen werd ver voor het aids tijdperk, is niet echt opgevoed met condoomgebruik. Zijn jongeren tegenwoordig zich zeer bewust van de risico's van onveilige seks, wij zijn dat veel minder. Tijdens onze losbandige jaren was er nog geen aids en tegen andere soa's waren prima geneesmiddelen. En toen de consequenties van aids en soa's wel bekend werden, hadden wij al lang een vaste partner. Veilig vrijen zit daardoor niet in ons dna zoals bij jongere mensen. Maar als we als single opnieuw op liefdesavontuur gaan, moet het wel safe. Ja, ook met die leuke nieuwe meneer of mevrouw die jaren een vaste partner hadden. Want je weet niet wat die vroegere partner heeft uitgehaald. En dus is het devies:  condooms, condooms condooms! En zeker als je op vakantie bent, in veel buitenlanden is een gonorroe opgedoken die resistent is tegen antibiotica en dus niet te behandelen..... Dat is geen enkele vrijpartij waard, hoe leuk en lekker je vakantieliefde ook is.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Interactieve fotolijst verbindt ouderen met dierbaren

We delen allemaal onze foto's en video's via de bekende Social Media met de wereld. Echter, onze hoogbejaarde ouders snappen Facebook, DropBox of Instagram niet en een I-Pad is voor hen vaak een lastig apparaat. En dus zijn zij niet op de hoogte van het wel en wee van onszelf en onze kinderen.

De Nederlandse startup Famatic bedacht er een oplossing voor: een sociale digitale fotolijst die ouderen deelgenoot maakt van de foto's en video's die familie en bekenden online delen. De digitale lijst wordt op afstand beheerd door familieleden en vrienden die op een aantal manieren hun foto's en video's in de Famatic fotolijst kunnen zetten. Er klinkt een geluidssignaal als er nieuws is en de ouderen kunnen heel eenvoudig een reactie achterlaten. Zonder ingewikkelde inlogtoestanden op Facebook of andere Social Media blijven je ouders toch op de hoogte van het wel en wee van hun dierbaren. Op dit moment is Famatic bezig om via crowdfunding geld te werven om de eerste serie apparaten te kunnen laten maken. Als je dit initiatief wilt steunen kun je alle informatie vinden op http://famatic.com/kickstarter.

Watnou60 vindt de Famatic in elk geval een prima idee omdat het ouderen helpt verbonden te blijven met hun geliefden en zodoende isolement helpt voorkomen.

Schrijf reactie (3 Reacties)

Niet wachten: Nu zeggen hoeveel je om elkaar geeft!

 Waarom wachten met elkaar iets moois te zeggen als het ook vandaag kan? Onder dat motto is de site www.jullieverhaal.nl in de lucht. Via die site wordt er een film gemaakt waarin je iemand vertelt hoe waardevol je de relatie of vriendschap met die persoon vindt. Het is een soort animatiefilm die automatisch wordt samengesteld uit de profielen op Facebook van jou en degene voor wie de film bestemd is. Dat wat je samen deelt wordt in het script verwerkt. Er wordt dus gebruik gemaakt van de foto’s en teksten die door iedereen zelf op Facebook zijn gezet. Is dat te weinig dan kun je later nog dingen in je film aanvullen. Het blijft echt een persoonlijke boodschap want jij  bepaalt aan wie de film wordt gestuurd. De ontvanger kan dan besluiten of hij 'm verder wil delen. Het idee is een initiatief van bureaus Ogilvy en MediaMonks in opdracht van Dela, van de uitvaarten. En die weten natuurlijk als geen ander dat je de mooie dingen beter kunt zeggen als iemand nog leeft.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Zelfvertrouwen en leuke seks

Laten we eerlijk zijn: als je niet oppast ben je in no time je seksleven kwijt. Baan kwijt, geldzorgen, gewoon te druk met andere dingen of moe, moe , moe.... voor je het weet was het 4 maanden geleden. Als daar dan nog wat relationele kwesties bijkomen wordt het helemaal lastig om de boel weer op de rit te krijgen. Hoeveel je ook van elkaar houdt, de periode eind 50 tot midden 60 vergt nogal wat van een relatie. Dat wat misschien al jaren onder het tapijt was geveegd, komt er nu onherroepelijk uit. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Maar het vergt wel aandacht en inspanning van beide partners om weer op een lijn te komen in deze nieuwe levensfase. Leuk met elkaar de volgende pakweg 30 jaar doorbrengen gaat echt niet vanzelf. Net een tikkie teveel sleur, net een beetje uit elkaar gegroeid, het kan er zomaar voor zorgen dat je zelfvertrouwen als aantrekkelijke partner m/v danig is gezakt. En dan gaat het met de seks ook bergafwaarts want uit onderzoek is gebleken dat zelfvertrouwen zorgt voor goede seks. Doe daar dus iets aan, praat, maak desnoods vreselijke ruzie maar laat het niet op z'n beloop. Zestigers van nu nemen steeds minder genoegen met broer/zus relaties, het aantal scheidingen in deze levensfase neemt toe. Kortom, alle reden om bijtijds te onderzoeken of je beiden nog wel happy bent met jullie gezamenlijk leven.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Schrijf je eigen familiegeschiedenis

Waar kom je vandaan? Uit wie ben je voorgekomen? Steeds vaker valt het besluit om dat maar eens uit te zoeken en een familiestamboom te maken. Omdat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet, wordt vaak maar een klein stukje uitgeplozen. Het Grote Familieboek helpt je om het goed aan te pakken. Door de vragen en de opzet in Het Grote Familieboek krijg je structuur en kun je je stamboom minutieus uitzoeken, zowel van moeders-, als van vaderskant. Zes generaties, zo'n 200 jaar, krijg je zo in beeld, inclusief beroepen en leefomstandigheden. Het resultaat is een bijzonder en persoonlijk geschiedenisboek over je eigen familie. Het Grote Familieboek € 14,99  unieboekspectrum.nl

Schrijf reactie (0 Reacties)

Op zoek naar liefde? Ga online!

Soms loopt het leven zo dat je (weer) op zoek wilt naar een nieuwe relatie. Maar hoe pak je dat aan? Anno nu is online daten een volkomen geaccepteerde manier om op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Maar er zijn wel een paar do's en dont's:

 1: Ga alleen online daten als je goed in je vel zit. Heb je nog verdriet, boosheid of kwetsuren uit een vorige relatie? Verwerk dat eerst. Zorg dat je zo stevig in je schoenen staat dat je het ook prima in je eentje hebt. Dat maakt je ontspannen en aantrekkelijk.

 2. Zie online daten een beetje als een reis naar een vreemde stad: het is een mooie manier om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe mensen te leren kennen. Of er een relatie uit komt rollen is vers 2 want je bent ook gelukkig in je eentje, zie punt 1.

 3. Jij vindt vast niet iedereen leuk en niet alle anderen vinden jou leuk. Als iemand je niet ziet zitten, is dat dus geen ramp.

 4. Kies zorgvuldig bij welke datingsites je je inschrijft. De ervaring leert: hoe groter hoe beter want meer kans op een match. Op deetz.nl kun je diverse sites vergelijken.

 5. Schrijf je profiel zorgvuldig en denk als een verkoper: van wat voor soort man of vrouw wil je een reactie en welke eigenschappen van jezelf moet je etaleren om die te krijgen. Ook slim: laat een goede vriend of vriendin je profiel opstellen, is beslist objectiever dan als je het zelf doet.

 6. Laat kinderen en kleinkinderen weg uit profielfoto's, het gaat in eerste instantie om jou als eventuele aantrekkelijke, sexy partner.

 7. Bekijk het hele datingproces met humor.

(foto malias/ecverystockphoto.com)

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

De samen uit salon in theaters

Wel dol op theater maar geen zin om in je eentje van een voorstelling te genieten? Diverse theaters hebben een zogenaamde 'Samen uit Salon'. Voor aanvang word je ontvangen door een gastvrouw, je maakt kennis met de overige gasten van de salon, zit in de buurt van elkaar tijdens de voorstelling en in de pauze drink je wat met elkaar. Op z'n minst heb je een gezellige avond maar voor hetzelfde geld krijg je met iemand een mooie theatervriendschap. Kijk op de website van het theater wanneer de 'Samen Uit Salons plaatsvinden en hoe je kunt reserveren. 

Op dit moment vind je ze o.a.in Het Zaantheater in Zaandam, Het Kennemertheater in Beverwijk, Purmaryn in Purmerend, De Vest in Alkmaar, De Maaspoort in Venlo, De Stoep in Spijkenisse, Stadsschouwburg en Philharmonie in Haarlem. Maar informeer vooral bij je eigen theater in de buurt want dit initiatief breidt zich snel uit.  

Schrijf reactie (2 Reacties)

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet