FacebookTwitter

Vergeetachtige ouders? Wees keukenbrand vóór!

Links de Safe Guard, rechts de Stovebug
 

Je ouders wonen nog zelfstandig en koken hun eigen potje. Maar ze worden ook wat vergeetachtig of zijn soms zelfs in de war. Het risico op keukenongelukken is dan groot want een pan op het vuur is snel vergeten. Er zijn gelukkig  handige apparaatjes die helpen om brand te voorkomen.

Zo is er de Stove Guard. Deze schakelt het kooktoestel uit als er gassen of teveel warmte vrijkomen en er daadwerkelijk gevaar is op brand. Ideaal voor mensen die vergeetachtig of snel afgeleid zijn en een prettig idee voor mensen met zelfstandig wonende ouders op leeftijd. 

Hij wordt met een magneet bevestigd aan de afzuigkap. Het apparaatje zit vol technologie dat het kookgedrag monitort om valse alarmen zoveel mogelijk te voorkomen. Als de warmte en de gassen te zeer oplopen (en dat kan al gebeuren als je olie in een pan 5 minuten op hoog vuur zet) schakelt de Stove Guard de kookplaat uit en voorkomt zo vlam in de pan. Bovendien zit er een koolmonoxide- en brandmelder in. Ongeveer € 350, via nabuqo.nl. Zij zorgen ook voor installatie.

De Stove Guard kan natuurlijk nooit het gezond verstand vervangen. Het apparaat gaat werken als er gevaar is en voorkomt daarmee keukenrampen. Maar eigenlijk zou je willen dat het zover niet eens komt. Om je ouder wordende ouders veilig keukengedrag aan te leren zijn de Stovebug kookknoppen handig hulpmiddelen. 

Veilig kookgedrag trainen

De Stovebug is een lichtgevende knop die je in plaats van de gewone draaiknop op het fornuis draait. De knop geeft door middel van lichtsignalen aan dat de kookpit is ingeschakeld en hoe lang. Naarmate de tijd vordert verandert de kleur totdat hij na 25 minuten rood is en een piepsignaal geeft. Zodat je weet dat er nog steeds een pan op het vuur staat. Die enkele keer dat je een gerecht maakt dat langer tijd nodig heeft, geef je de knop opnieuw een draai en begint de periode weer opnieuw. Handige bijkomstigheid: je kunt hierdoor de Stovebug ook als kookwekker gebruiken. 

Deze kookknop zet dus niet het fornuis uit maar maakt mensen wel bewust van ingeschakelde kookpitten en stimuleert daarmee veilig kookgedrag. Het is dan ook verstandig om deze knoppen te installeren als je ouders nog gezond zijn zodat ze dit als vanzelf trainen. De veilige fornuisknop past op de meeste gas- en elektra kooktoestellen met draaiknoppen. 
Plaatsen is eenvoudig en kan je zelf. Onder meer te koop bij bol.com voor € 129 voor 4 knoppen. Meer info stovebug.nl

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet