FacebookTwitter

Wat geeft troost bij groot verdriet of ziekte?

Het is niet anders, zo rond de zestig krijg je meer en meer te maken met akelige dingen. Is het niet in je eigen leven, dan zeker bij mensen om je heen. Vaak is het knap lastig om bij dergelijke gelegenheden de juiste woorden te vinden en goed te reageren. Maar juist in deze tijd van het jaar kunnen mensen zich zo vreselijk alleen voelen. En dan is een beetje contact extra welkom. 

Hierbij wat do's en don'ts:

Niet

Roepen dat je weet hoe iemand zich voelt. Dat weet je namelijk niet, tenzij je precies hetzelfde hebt meegemaakt. Maar dan zeg je het vanzelf niet omdat je weet wat een lege tekst het is. 

Wel

Zeg: wat vreselijk, hoe kan ik je helpen?

Niet

Zeggen dat iemand altijd mag bellen en dat ze maar hoeven te kicken of je bent er. Mensen die midden in een ziekte, crisis of rouw zitten kunnen het niet opbrengen om zelf te bellen. 

Wel

Bel zelf regelmatig en kom met een concreet voorstel als 'zullen we even langs het strand gaan lopen' of  'zal ik vanavond een ovenschotel brengen?'

Niet

(Semi)reli praat is verschrikkelijk! Teksten als: 'alles heeft een reden', 'je hebt blijkbaar een les te leren', 'wees sterk', 'hij/zij heeft nu vrede en 'als het op je pad komt, kun je het ook dragen' zijn allemaal onaangenaam en ongepast. Het is namelijk superieur en uit verbinding om dergelijke dingen te zeggen, alsof jij weet hoe het universum in elkaar zit. 

Wel: 

Stil naast iemand gaan zitten en zonder mening of oordeel nabij zijn. En als je niet fysiek bij iemand kunt zijn, stuur dan een kaartje waarin je zegt dat je geen woorden hebt maar dat je aan hem/haar denkt. Voordeel van een kaartje: de ontvanger heeft iets tastbaars wat hij/zij kan herlezen.

Niet

Het hele onderwerp vermijden omdat je niet weet wat te zeggen. 

Wel

Zeggen dat je geen woorden van steun en troost weet te vinden. En in geval van verlies: vertel over de mooie momenten die je had met degene die er niet meer is. 

Iedereen heeft vast uit eigen ervaring nog veel meer do's en don'ts bij ziekte en overlijden. We horen ze graag!

Foto: freeimages.com/kslyesmith

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet