FacebookTwitter

Andrea Maier over ouderen en ouderdom 28/4 in Zomergasten

Andrea Maier (38) is de jongste hoogleraar interne geneeskunde van Nederland.  Op zondag 28 augustus is zij te gast in VPRO Zomergasten. 

In VPRO Zomergasten wil Andrea Maier ons anders laten kijken naar veroudering en naar oudere mensen. Want aan ouderdom kleven grote vooroordelen die zij met liefde bestrijdt. Maier: “Veroudering is ‘hot’ en tegelijkertijd wordt er heel moeilijk over gedaan. In Zomergasten wil ik een genuanceerd beeld van veroudering schetsen en tegelijkertijd de spectaculaire ontwikkelingen op dit terrein tonen.”

Andrea Maier is gefascineerd door het verouderingsproces. Waarom worden we eigenlijk ouder??? "Kijk, 50 procent van alle 60-jarigen heeft momenteel één of meer ziektes. De helft! Het zou wel fijn zijn als we die morbiditeit kunnen uitstellen en misschien niet de life span, maar wel de health span – de gezonde levensduur – kunnen verlengen. Ik ken namelijk niemand die het fijn vindt als ik op de poli zeg “eigenlijk heeft u een rollator nodig” of “accepteer maar dat u niet meer naar de Albert Heijn kunt en niet meer zelfredzaam bent”. Niemand wil afhankelijk zijn. Daarom vind ik het een mooi streven om ziekte en verlies van functionaliteit te voorkomen.We willen allemaal een mooie oude dag, het wordt tijd daarin te investeren'.

Sarcopenie


Omdat spierkracht een belangrijke factor is bij functionaliteit, kan ook het onderzoeksveld van de sarcopenie op Maiers warme belangstelling rekenen. ‘Onze spiermassa neemt vanaf ons 30ste af met 1 procent per jaar. Als je 80 jaar wordt, ben je dus 50 procent van je spiermassa kwijt. Waanzinnig! Het is het enige orgaan dat zo veranderbaar is. Stel dat we 50 procent van ons brein zouden verliezen…

Maar vooral wil Andrea Maier ouderen en ouderdom uit het verdomhoekje halen. Kijken dus, 28 augustus naar Zomergasten, 20.15 uur bij de VPRO op NPO2. 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet