FacebookTwitter

Oud worden in de stad, hoe lukt dat?

Amsterdam mag dan het imago van een jonge, hippe stad hebben, ze moet wel toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor inwoners van alle leeftijden. Want ouderen horen erbij en de komende tijd neemt hun aantal toe. Dit geldt zeker voor Amsterdam. Daarom is de Hogeschool van Amsterdam samen met een aantal bedrijven en organisaties verschillende onderzoeken gestart om in kaart te brengen hoe ‘vitaal ouder worden in de stad’ mogelijk is. Wie zelf een idee of een concrete vraag heeft kan contact zoeken via  metDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onder het motto ‘De HVA maakt er een punt van’ signaleren studenten, alumni, docenten en lectoren wat de problemen zijn in de stad en waar de kansen liggen. Doel is de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten, onderlinge sociale contacten te bevorderen en mantelzorgers te ontlasten. De onderzoeken op het programma zijn:

Vitamine voor vitale Amsterdamse ouderen

Eén keer per week gymmen is niet genoeg om fit en zelfstandig te blijven. Is thuistraining een goede aanvulling? En helpt een eiwitrijk dieet? Het onderzoek VITAMINE levert meer inzicht in functionele oefeningen voor thuis. Ook het effect van digitale middelen op de motivatie en de meerwaarde van eiwitverrijkte voeding wordt gemeten. 

Juiste zorg op juiste plek

Doel is om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, met behoud van kwaliteit van leven. Dat betekent dat verschillende partijen moeten samenwerken om ziekenhuisopnamen te voorkomen. En na hun opname moeten ouderen goede begeleiding thuis krijgen. Hoe doen we dat? 

Age-Friendly Amsterdam

Het project is een succes wanneer meer ouderen actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun buurt als age-friendly community. Onderzoekers inventariseren samen met ouderen de behoeften in de wijk.

Technologie ondersteunt mantelzorgers

Binnen het project Co-Care-IT wordt in kaart gebracht welke behoeften mantelzorgers hebben.  Met een mantelzorgkit kunnen mantelzorgers vastleggen hoe zij de zorg ervaren en wat er wel en niet goed gaat tijdens het zorgen.  Vervolgens wordt bekeken welke technologische oplossingen kunnen helpen.

Sensoren helpen bij revalidatie

Als ouderen na een heupoperatie weer thuis zijn bewegen ze minder dan voorheen. Met sensoren kan worden bijgehouden hoe en hoeveel iemand beweegt. Hierdoor kunnen de ouderen hun revalidatie beter zelf managen en kunnen de zorgprofessionals een effectievere en efficiëntere behandeling geven.

Groen, gezellig en veilig

De leefomgeving speelt een belangrijke rol bij de gezondheid en zelfredzaamheid van ouderen. Wat maakt een wijk tot een goede leefomgeving, die hen helpt actief en vitaal te blijven? En waarom ervaren mensen soms hun omgeving als minder fijn? De uitkomsten van het onderzoek zijn relevant bij het inrichten van leeftijdsvriendelijke wijken.

Meer contact met MIS

Het Magische Interactieve Schilderij (MIS) is een installatie die dankzij persoonlijke profielen filmpjes, foto’s en muziek uit het verleden van de oudere laat zien. Worden mensen met dementie daardoor rustiger en is daardoor beter contact met hen te krijgen?

De HvA werkt onder meer samen met de GGD Amsterdam, de zorginstelling Cordaan , het Ben Sajet Centrum en de Waag Society .

Voor vragen of meer informatie,kijk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet