FacebookTwitter

Doorwerken na pensioen: het kan!

Voor 65-plussers die dat willen, is er wettelijk meer ruimte gekomen om na de AOW-gerechtigde leeftijd door te blijven werken. Als je actief wilde blijven in je vak of wat extra geld wel kon gebruiken, stond tot nu toe het arbeidsrecht dat niet toe. De nieuwe Wet Werken na AOW maakt het sinds eind vorig jaar voor bedrijven makkelijker dan voorheen om de 65-plussers met hun ervaring en kennis in dienst te houden of te nemen. Zo is het betalen van sociale premies voor de ondernemer vervallen. Voor de AOW-er is het belangrijk te weten dat de opzeg termijn van een contract teruggebracht is tot één maand en het doorbetalen van loon bij ziekte van twee jaar naar dertien weken. Deskundigen menen dat vooral in de horeca en de detailhandel deze nieuwe kansen zullen worden aangegrepen.

Pensioen uitstellen kan nog niet

In de Tweede Kamer is onlangs ook weer een voorstel ingediend om ouderen zelf de mogelijkheid te geven om te bepalen wanneer hun AOW in gaat. Mensen die langer door willen werken moeten de kans krijgen om de AOW uit te stellen. Omdat men later de AOW opneemt wordt de AOW uitkering verhoogd met 6,5% voor ieder jaar, met een maximum van 5 jaar uitstel, is het plan. En dat klinkt interessant voor fitte zestigers. 

Het schuiven met de ingangsdatum van de AOW maakt het gemakkelijker een financieel plan te maken waarbij de uitkeringen van versnipperde pensioenen en lijfrentes die op verschillende data ingaan, op elkaar kunnen worden afgestemd. Al eerder heeft zo’n voorstel het echter niet gehaald omdat in het voorstel ook de mogelijkheid moet worden meegenomen om de ingangsdatum van de AOW te vervroegen. En dat levert problemen bij de rijksbegroting op, ook al omdat juist hiervoor (te) grote interesse wordt verwacht. 

Kortom, het blijft afwachten wat de Kamer doet met de ideeën om zestigers zelf te laten bepalen wanner ze willen stoppen met werken.

Foto: FreeDigitaPhotos.net

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet