FacebookTwitter

Wat heeft kip met antibiotica resistentie te maken?

De plofkip is op zijn retour, gelukkig. Maar dat wil niet zeggen dat wat er nu in de schappen ligt helemaal in orde is. Nog steeds zijn hokken krap en worden snavels afgeknipt. En hoewel de hoeveelheid antibiotica in de pluimveehouderij afneemt, wordt er nog steeds veel antibiotica gebruikt omdat de dieren zo dicht op elkaar zitten. Want is er eentje ziek, dan volgt de rest in no time. En teveel antibiotica maakt bacteriën resistent en als wij kippen eten waar resistente bacteriën in zitten kunnen wij mensen ook resistent raken voor sommige vormen van antibiotica. Waarbij wel gezegd moet worden dat antibiotica resistentie niet alleen komt door de intensieve pluimveehouderij.

Per jaar overlijden nu al 27.000 Europeanen per jaar aan infecties waar geen medicijn meer voor beschikbaar is. Dat betreft dan vooral kwetsbare mensen, waaronder ouderen. Als dit niet stopt kan er een moment komen dat we overlijden aan zoiets simpels als een blaasontsteking. Minister Schipper heeft niet voor niets aangegeven dat antibiotica resistentie tijdens het EU voorzitterschap van Nederland een belangrijk punt van aandacht is dat mede met de ministers van landbouw moet worden aangepakt.  

Gebruik antibiotica verstandig

Intussen kunnen we zelf ook veel doen: neem alleen antibiotica op recept van een arts, ook in het buitenland. Vraag jezelf met je arts af of je ook zonder antibiotica kunt, al duurt het dan misschien wat langer. Maak je kuur altijd af en gebruik geen restjes of antibiotica van iemand anders. 

En wat betreft kip: stap over op biologisch. En beperk je kipconsumtie in landen buiten Europa. In grote delen van Azië leven de kippen nog wel in legbatterijen en worden ze volgespoten met antibiotica en groeihormonen. En dat is niet goed!

Koop voordelig biologische kip

Via Koop een Kip koop je rechtstreeks van de biologische boer en dat scheelt enorm. Je schrijft je in op een 'lot' en pas als het lot is volgeboekt worden de kippen en haantjes geslacht. Een paar weken later krijg je dan je hele pakket thuisbezorgd. Voor € 79,95 krijg je 4 grote kipfilets, 2 kipfilets met vel, 4 kipkarbonades, 4 kippendijenfilets, 8 drumsticks, 4 kipsatés, 4 kipvleugels en 2 hele leghaantjes. Bij elkaar ongever 6,5 kg kip, goed voor 18 maaltijden voor 2 personen. Dat betekent € 12,30 per kilo biologische kip en dat is vergeleken met de biologische kip van AH voordelig. Ter vergelijking: Daar kost de biologische kipfilet € 24,95 per kilo en de kippendijen € 18,69 per kg. Maar de smaak is het belangrijkst: niets lekkerder dan een gezond, antibioticavrij kippetje dat met complete snavel buiten heeft gescharreld en biologisch voer heeft gekregen. koopeenkip.nl

Tip: Met de TokTokBon kun je een heel of een half pakket cadeau doen!

 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet