FacebookTwitter

Thuiskomertje is Beste Zorgidee 2015

Het Thuiskomertje van Nel Wagner is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2015. Ze kreeg de prijs woensdag 12 november overhandigd door jurylid Pieter van den Hoogenband.  Het Thuiskomertje is een polsbandje dat een bekend muziekje afspeelt wanneer een patiënt zijn of haar voordeur nadert.

Elke dag op bezoek bij demente zus

Nel Wagner (68) uit Oegstgeest bezoekt elke dag haar zus in een verpleeghuis in Leiden en ziet daar de problemen waar mensen met dementie tegen aanlopen. Zo bedacht ze het Thuiskomertje, een polsbandje waarmee deze moeilijk benaderbare groep de eigen deur kan vinden. 'Alle deuren in zo'n tehuis zien er hetzelfde uit. Mensen met dementie kunnen zich heel slecht oriënteren. Ze moeten dan aan andere bewoners of personeel vragen waar ze wonen en dat zorgt voor veel onrust'.  

Mooie herinneringen opzoeken

In het Thuiskomertje zit een chip die een muziekje laat horen waar de persoon in kwestie dol op is of mooie herinneringen aan heeft. Op het moment dat een patiënt zijn of haar eigen deur nadert begint dat vertrouwde muziekje te spelen door een chip in dee deur. Kom je nog iets dichterbij, dan zegt de chip tegen de bewoner dat hij of zij thuis is en gaat de deur vanzelf open. Zo wordt het terugvinden van de eigen kamer voor deze groep patiënten weer een eenvoudige handeling. En aangezien je zelf kunt kiezen welk muziekje er door de chip wordt gespeeld is het ook een mooie aanleiding voor familieleden om met de dementerende op zoek te gaan naar fijne muziekherinneringen. Op termijn kan dit systeem nog worden uitgebreid zodat er een vertrouwde foto verschijnt op een beeldschermpje op de deur. Op dit moment gaan diverse bedrijven aan de slag om dit idee zo snel mogelijk op de markt te brengen.

Hiermee is maar weer eens bewezen dat de beste ideeën vaak uit de praktijk komen, juist mensen die regelmatig met zorg te maken hebben verzinnen de eenvoudigste en slimste oplossingen. In dit geval het combineren van 'domotica' met de emotie die bij herinneringhen hoort. www.hetbestezorgidee.nl

Foto: Janus van den Eijnden

 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet