FacebookTwitter

Win-win: oud en student wonen samen in lege verzorgingstehuizen

We hebben of krijgen er hoe dan ook mee te maken. Nu als mantelzorgers van onze ouders, straks ook voor ons zelf. Wonen en zorg worden van elkaar gescheiden en dat betekent o.a. dat we niet langer kunnen rekenen op een kamer in een verzorgingshuis. Die huizen lopen dus leeg. Voor de eigenaren is het van belang dat de huizen geen spookhuizen worden die ze op den duur moeten sluiten.  En daar liggen, zo blijkt uit verschillende initiatieven in het land, juist weer kansen om verschillende problemen tegelijkertijd op te lossen. Want als thuis oud zijn gewoon niet gaat, blijft er vraag naar een betaalbare, beschermde woonplek. Met zorg in de buurt. Een eerste stap in die richting is bijvoorbeeld het Arnhemse zorgcentrum Vreedenhoff. Daar kunnen studenten voor een paar tientjes per maand een kamer huren in ruil voor vrijwilligerswerk bij de ouderen in het huis. In Voorst zijn aanleunwoningen geschikt gemaakt voor studenten. Ze krijgen korting op de huur als ze vier uur in de maand iets met de ouderen doen. Ook in de Zwolse wijk Assendorp probeert de woningcorporatie Habion de zorglocatie De Molenhof een tweede jeugd te geven. Ouderen kunnen er straks een woning huren, maar ook studenten kunnen er op kamers komen. Op de inspiratiedag in februari kwamen 150 belangstellenden af. In april wordt bekend welke plannen haalbaar zijn. 

NIEUWE WOONVORMEN NOG ONBEKEND

 

Overigens blijkt uit De Woonmonitor 2015, een actueel landelijk onderzoek van Bureau Vijftig en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, dat ouderen nauwelijks bekend zijn met nieuwe woonvormen. Meer dan de helft van de 75-plussers woont alleen en overweegt pas te verhuizen als er zorg en ondersteuning nodig is. Aad Koster, directeur van de branchevereniging ActiZ: "Daarom werken we vooral aan een divers woonaanbod en aan een grotere bekendheid van nieuwe woonvormen. Zodat iedereen daar kan wonen, waar hij zijn leven op een prettige manier kan vervolgen".

Voor meer informatie over dit soort initiatieven kijk op www.habion.nl en Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet