FacebookTwitter

Hulp bij moeizame communicatie met artsen: de co-patiënt!

Het is niet anders, naarmate wij ouder worden, brengen we meer tijd door in een ziekenhuis. En daarmee worden we geconfronteerd met de vaak moeizame communicatie met artsen. Vooral nadat een akelige diagnose is medegedeeld komt de rest van de informatie niet meer aan. Vervolgtraject en behandelplan gaan het ene oor in en het andere uit. En dat geldt niet alleen als we zelf patiënt zijn maar ook als het om onze ouders gaat. Als betrokken familielid komt de dreun immers ook echt aan.Tel daar dan artsen bij op die vaak onder zware (tijds)druk staan, of simpelweg niet weten hoe ze moeten omgaan met een patiënt die in de war is, en miscommunicatie is een feit.

Stichting ZoBeter heeft zich ten doel gesteld om de communicatie binnen de zorg te verbeteren. De beide oprichters kregen zelf met ziekenhuizen te maken toen hun beider echtgenotes ernstig ziek werden en besloten iets te doen om de communicatie te verbeteren. Zowel voor patiënt als zorgverlener. En dus ontwikkelden ze de 'co- patiënt'.Co-patiënten zijn externe, onafhankelijke, communicatievaardige vrijwilligers die door Stichting ZoBeter worden opgeleid en in de praktijk begeleid. Zij beleven in de eerste 4 tot 6 maanden vanaf het slechtnieuws-gesprek ziekenhuisbezoeken door de ogen en oren van patiënten mee. Zij zijn niet van slag en staan, in tegenstelling tot  veel zorgverleners, niet onder druk. Co-patiënten zijn alert, precies, open en eerlijk en registreren alle patiëntervaringen online in co-patiëntdossiers. Zij helpen patiënten de regie te nemen, goed te communiceren, alert te zijn op wat er gebeurt en ervaringen terug te koppelen aan zorgverleners, om zo zelf hun zorg gericht te verbeteren.

Daarmee vervullen ze een belangrijke rol naar de patiënt en zijn of haar familie in de chaotische periode rondom een ernstige ziekte. Het co-patiëntschap werd 6 maanden getest in 5 ziekenhuizen en start nu in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Andere ziekenhuizen volgen op termijn. Wil je weten of jij geschikt bent als co-patiënt voor de regio Rotterdam? Doe dan vrijblijvend de zelftest. Voorlopig zijn co-patiënten alleen in het Erasmus MC en bij bepaalde ziektes beschikbaar. Daarover wordt je in het Erasmus MC geïnformeerd. 

 

 

 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet