FacebookTwitter

Het kan! Zomers mooi zonder schadelijke stoffen

 

De Europese Commissie is volop in discussie over het verbieden van stoffen die hormonen in het menselijk lichaam kunnen ontregelen. Er zijn groeiende zorgen over deze stoffen en het wordt hoog tijd dat er regelgeving over komt. 

Hormoonverstorende stoffen (EDC's) zijn chemicaliën met namen als Bisfenol-A, Parabenen, Ftalaten (weekmakers) en Organotinverbindingen. Ze zitten in veel producten die we dagelijks gebruiken. Van tandpasta en shampoo tot de binnenkant van conservenblikken, textiel, toiletpapier, slippers, plastic speelgoed, pesticiden en schoenpoets. Sommigen zijn schadelijker dan anderen, maar toxicologen zijn het erover eens dat ze allen negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Vorige week deelde het Europese Parlement een zware waarschuwing uit aan de commissie vanwege de vertraging die de regelgeving inmiddels heeft opgelopen. Al in 2013 hadden er regels moeten zijn voor hormoonverstorende stoffen. Vorig jaar daagde twintig lidstaten op initiatief van Zweden de commissie voor de rechter.  De uitspraak van het Hof liet geen ruimte voor interpretatie: de criteria voor het gebruik van EDC's moeten er zo snel mogelijk komen.

Maar intussen hoef je daar natuurlijk niet op te wachten. Er komen steeds meer producten, vooral op beautygebied, waar geen schadelijke stoffen in zitten. 

Mooie voorbeelden zijn de nagellak van Zoya en de deodorant van The Ohm Collection. De poederdeo houdt je de hele dag fris zonder je lymfebanen vanuit je oksel te belasten, in tegenstelling tot veel ander deo's waar wel stoffen inzitten die schadelijk kunnen zijn. De nagellakken van Zoya zijn eveneens zonder  schadelijke stoffen als tolueen en formaldehyde, 100% zonder dierlijke stoffen en bovendien door Womens's Health Magazine USA verkozen tot langst houdende nagellak. De bijbehorende nagellakremover verwijdert deze nagellak (en andere lakken) eveneens zonder gemene stofjes. Aanrader, deze 2 zomertoppers!

Zoya is online te krijgen, € 44,,99 voor 3 flesjes, remover € 15,80. De deo van The Ohm Collection kost € 21 en is te koop via onder meer solobiomooi.nl