FacebookTwitter

Zin en onzin over tanden bleken

Er is weinig wat meer doet voor een jeugdige uitstraling als stralend witte tanden. Maar helaas werkt de natuur daar niet aan mee, onze tanden worden in de loop van de tijd juist donkerder.  Een tand bestaat uit een tandbeen met daaroverheen een semi transparant laagje glazuur. De kleur en dikte van het gelige tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tanden, het glazuur heeft daar vanwege de transparantie weinig invloed op. Omdat het tandbeen doorgroeit wordt de kleur donkerder. Tegelijkertijd wordt de laag glazuur eroverheen juist dunner door slijtage. Het resultaat: de tanden zien er minder wit uit. 

Hoe hou ik ze zo wit mogelijk?

Naast de natuurlijke verandering van de tandkleur zijn er ook externe oorzaken. Rode wijn, thee en roken zijn grote boosdoeners als het om verkleuren gaat. Als het glazuur al wat dunner is, hebben deze stoffen invloed tot in het tandbeen. Daarnaast verbinden kleurstoffen uit voedsel of drank zich aan tandplak waar ze een kleverig wit-geel laagje mee vormen wat ook weer via het glazuur  in de tand trekt. Zorg voor een schoon en verzorgd gebit zonder tandplak om dat te voorkomen. 

Verkleurde tanden, wat nu? 

De tandarts is de aangewezen persoon om over bleken te adviseren. Hij of zij zal kan adviseren over een behandeling die een natuurlijk resultaat geeft. Want een frisse lach is mooi maar  te witte tanden zijn uitgesproken onnatuurlijk. Ook weet de tandarts waar je kronen en vullingen hebt en dat is van belang omdat die niet meekleuren bij een bleekbehandeling. Dat kan een heel vreemd effect geven.

Voor de bleekbehandeling zal de tandarts een mal maken die 's nachts gedragen wordt met een gel erin die maximaal 6% waterstofperoxide bevat. Heel geleidelijk bleken de tanden dan tot de gewenste kleur terwijl de mal de rest van de mond beschermt. Deze behandeling kan wel 2 tot 3 weken in beslag nemen.

Na het bleken zijn de tanden uitgedroogd en dat maakt ook dat ze witter lijken. De eerste dagen daarna nemen de tanden weer vocht op en loopt de helderheid enigszins terug en stabiliseert dan. De tanden worden de jaren daarna geleidelijk aan weer donkerder. Maar met zo'n eenmaal gemaakte mal kun je na een tijdje best weer eens een shot gel aan de tandarts vragen om de boel weer wat op te frissen. 

Witte tanden in een uur, kan dat ook?

Er zijn tal van bleekwinkels waar je in anderhalf uur met gebleekte tanden de deur weer uitgaat. Althans, dat is de belofte. Uit onderzoek is echter gebleken dat de resultaten matig zijn. Er mag in Europa slechts met 6% waterstofperoxide worden gebleekt, en dat alleen door- of onder toezicht van een tandarts. Dat betekent simpelweg dat anderhalf uur te kort is om een goed resultaat te krijgen. De tanden zijn echt wel witter na de behandeling maar dat komt louter doordat ze door het bleken zijn uitgedroogd. Soms hebben de tanden al na 24 uur hun oorspronkelijke kleur weer terug. Zonde van het geld dus!

Rigoreuze maatregelen nodig? Facings!

Als je je tanden echt veel witter wilt, of als er tegelijkertijd iets aan de vorm of stand moet veranderen, zijn er mogelijkheden om een laagje om de tand te leggen van porselein, kunststof of composiet, de zogenaamde facings. Ook hier is de tandarts degene die je kan vertellen wat de beste oplossing is. Facings zijn kostbaar en gaan lang mee maar nooit voor altijd, simpelweg omdat tanden gedurende het hele leven veranderen. Kies nooit voor te witte facings. De essentie van een natuurlijke tand is dat er diepte in zit door het doorzichtige glazuur. Sommige facings hebben dat niet waardoor ze toch vaak iets onnatuurlijks hebben, een te witte kleur versterkt dat nog meer. Over de prijs van facings valt niet veel te zeggen, die is sterk afhankelijk van het te kiezen materiaal. Kostbaar is het hoe dan ook, de goedkoopste aanbieders op internet zitten al op ongeveer € 200 per tand.

Foto: freedigitalphotos.net