FacebookTwitter

Is contactloos betalen wel echt zo veilig als banken beweren?

Iedereen die een nieuwe pinpas krijgt, heeft meteen ook de mogelijkheid om contactloos te betalen dankzij een speciale chip. Dat betekent dat de pas niet meer in een apparaat wordt gestoken maar er tegenaan wordt gehouden. Voor bedragen onder de € 25 hoeft geen pincode te worden ingetoetst. Dat is snel, makkelijk en scheelt tijd bij de kassa.

Maximaal € 25 en maar tot € 50 achter elkaar

Ter beveiliging mag je niet meer dan tot € 50 aan contactloze betalingen achter elkaar doen, heb je die limiet gehaald, dan wordt er om een pincode gevraagd en kun je daarna weer tot € 50 contactloos en pinloos betalen. Bij diefstal worden contactloze betalingen vergoed, zonder eigen risico.

Met pin wel grote bedragen mogelijk

Dat klinkt allemaal reuze veilig, en de banken doen er alles aan om dat gevoel te versterken. Maar er zit wel degelijk een addertje onder het gras, zo blijkt uit een recent onderzoek van een redacteur/onderzoeker van de Consumentenbond. Contactloos betalen met pin is namelijk wel degelijk mogelijk tot grote bedragen. Een crimineel heeft daarvoor een betaalapparaat nodig en je pincode.

Contactloos zakkenrollen

Een betaalapparaat kun je online bestellen als je ondernemer bent. En ondernemer ben je zodra je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Met andere woorden: iedereen kan een betaalapparaatje bestellen. En daarmee kun je dus bedragen tot € 25 zonder probleem contactloos rollen. Het enige wat je moet doen is dicht bij een damestas, portefeuille of portemonnee met een pas komen. 

PIN stelen met warmtefoto

Nu gaat het in dit geval om kleine bedragen, omdat er geen pincode wordt gevraagd. Echter, ook grote bedragen blijken contactloos te kunnen worden betaald, zij het met pincode. Maar die is helaas nog altijd vrij makkelijk te achterhalen. Mensen zijn nog steeds nonchalant in het afschermen van hun pincode bij pinnen. Maar zelfs als ze dat wel doen: criminelen maken nu snel na het pinnen een infrarood foto en kunnen dan zien welke toetsen zijn aangeraakt en in welke volgorde. En hebben dan dus je pincode.

Beveilig jezelf!

Gelukkig kun je veel doen om jezelf te beschermen tegen contactloos zakkenrollen

- Bescherm je pas met een speciaal hoesje of aluminiumfolie.

- Ga na het pinnen even met je vingers over alle toetsen, dan wordt een infraroodfoto onleesbaar

- Scherm tijdens pinnen met je hand je pincode af

- Wat ook helpt: verlaag je daglimiet voor pinbetalingen.

En blijft contactloos betalen je te griezelig: zet contactloos betalen dan voorlopig uit. Want zonder twijfel zal er steeds meer gedaan worden om contactloos betalen helemaal veilig te maken. 

Meer informatie en het gehele blog van de Consumentenbond vindt je hier:

Bronnen: De Consumentenbond, diverse banken, pin.nl

 

 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet