FacebookTwitter

Nieuw: pensioen uitstellen of doorbeleggen

Als je pensioen hebt opgebouwd via de werkgever en je bereikt de  pensioenleeftijd, moest je tot nu toe binnen 6 maanden het vrijkomende pensioenkapitaal omzetten naar een (maandelijkse) uitkering. Die termijn wordt nu verlengd naar 1 januari 2017.

De verlenging is op verzoek van Stichting Geldbelangen. De stichting heeft bij staatssecretaris Klijnsma aangegeven dat de verlenging van de zogenaamde redelijke termijn wenselijk is voor mensen die hun pensioen uit willen stellen om te voorkomen dat ze een te laag pensioen krijgen door de huidige lage rente.

Wet variabele pensioenuitkeringen in 2017

Omdat in 2017 de Wet variabele pensioenuitkering wordt ingevoerd is Klijnsma hierin meegegaan. Met de Wet variabele pensioenuitkering wordt het mogelijk om door te beleggen met een pensioenkapitaal. De uitkeringen worden dan niet afhankelijk van de rentestand maar van het beleggingsrendement. De maandelijkse uitkeringen worden dan variabel. Bij een goed rendement ontvangt u meer pensioen, bij een slecht rendement minder. 

Hoe werkt doorbeleggen van pensioen?

Als je kiest voor doorbeleggen hoef je op de pensioendatum niet meteen het hele pensioenkapitaal te gebruiken voor een levenslange pensioenuitkering. Door maar een deel van het aanwezige pensioenkapitaal te gebruiken voor uitkeringen, kan er met de rest van het kapitaal worden doorbelegd.

Zelf kiezen voor doorbeleggen

Het doorbeleggen is geen verplichting maar een vrijwillige keuze. Doorbeleggen kan een hoger pensioen opleveren maar er zitten ook risico’s aan. Bij beleggen hoort nu eenmaal ook het risico van een lagere opbrengst.

In de plannen die nu worden uitgewerkt gaat men er dan ook vanuit dat de deelnemer actief moet kiezen voor doorbeleggen. Met andere woorden, als je niets doet krijg je automatisch een gegarandeerd pensioen. Doorbeleggen brengt immers risico’s met zich mee en niet iedereen wil beleggen met zijn pensioen.

Pensioen beschermen tegen dalende beleggingen

Omdat het risico van dalende beleggingen altijd aanwezig is, wil de politiek voorstander van pensioenproducten die dit risico beheersbaar houden.  Dat is nog wel een hele uitdaging, bij hogere rendementen horen immers hogere risico’s. Aanbieders zullen de beleggingen  actief moeten beheren. Waarschijnlijk kiest men daarbij voor een life cycle principe waarbij er steeds voorzichtiger belegd gaat worden door de jaren heen.

Producten moeten nog ontwikkeld worden

De plannen voor doorbeleggen van pensioen zijn pas recent gepubliceerd en de wet die het mogelijk moet maken gaat zeker niet voor juli 2016 in. Er zijn op dit moment nog geen pensioenproducten waarmee kan worden doorbelegd. Het is dus afwachten met welke producten en oplossingen de pensioenverzekeraars zullen komen.

Let op: Pensioengeld staat tot 1 januari 2017 renteloos

Het is mooi dat mensen die de pensioenuitkering nu nog niet nodig hebben kunnen profiteren van de langere termijn want wellicht staat de rente in 2017 hoger of kiest men voor de variant waarbij er wordt doorbelegd met het pensioen. Feit is wel dat het pensioengeld tot die tijd in de meeste gevallen renteloos zal staan. Bijna geen enkele verzekeraar kent de mogelijkheid om de polis nog te verlengen en daarvoor ook rendement te bieden. Volgens de voorwaarden is het pensioengeld vrijgevallen en wacht men tot de klant aangeeft wat er mee moet gebeuren. In de tussentijd zullen ze hierover geen rente gaan vergoeden. Als je dus wacht met beslissen tot 1 januari 2017 moet je daar wel rekening mee houden. Als de rente in die tijd niet is gestegen laat je dus rendement liggen. En laat nooit klakkeloos je pensioen uitkeren door de verzekeraar waar je het hebt opgebouwd. Je mag altijd naar een ander en goed shoppen en vergelijken loont! 

foto: Jeroen van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet