FacebookTwitter

Geld lenen kan geld opleveren

Als je momenteel een krediet hebt, kan het wel eens geld opleveren om dat te veranderen in een lening. Veel mensen hebben meerdere leningen en kredieten openstaan en hebben dat soms niet in de gaten.  Een krediet kan ook makkelijk geregeld worden. Bij sommige producten wordt het bijna standaard aangeboden. Denk aan de advertenties: ‘koop nu en betaal later’.
Maar zo verzamelt je verschillende leningen en kredieten en betaalt je ongemerkt veel meer dan je in de gaten hebt want  kredieten kosten altijd veel geld.  De oplossing is niet moeilijk maar begint met het krijgen van overzicht. Verzamel dus alles zoek uit hoeveel saldo er precies openstaat bij de verschillende kredietinstellingen.  

Roodstaan of krediet op betaalrekening

Roodstaan is de makkelijkste, maar tegelijk ook één van de duurste vormen van krediet. Banken vragen een hoge rente en bijna niemand weet hoeveel rente je betaalt als er gebruik wordt gemaakt van het kredietlimiet van bijv. € 1.000. Sterker nog, soms wordt er al standaard een krediet van € 1.000 verstrekt als u een nieuwe betaalrekening opent. 

 Creditcard

De creditcard kan ook een dure vorm van krediet zijn. De schuld die je via een creditcard opgebouwd is  vaak op 2 manieren af te lossen. Aan het einde van de maand wordt het openstaande saldo in één keer automatisch geïncasseerd of het openstaande saldo wordt met een afgesproken minimaal bedrag per maand in termijnen terugbetaald. De eerste manier is de goedkoopste. Dan betaal je geen rente. De tweede manier is een vorm van krediet, naast de aflossing betaalt je rente. Bovendien levert het een registratie op bij BKR. 

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is de meest afgesloten vorm van krediet. Het afgesproken kredietlimiet is ter beschikking, er is sprake van variabele rente, heropnemen is mogelijk, en er is een vast bedrag per maand voor aflossing en rente. Er is ook geen sprake van een vaste looptijd. Gebruikelijke percentages voor aflossing en rente zijn 1% of 2% per maand over het openstaande saldo. Dat is dus 12 tot 24% per jaar.... . Kosteloos extra aflossen is meestal mogelijk en dat scheelt weer rente.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is de op één na meest afgesloten vorm van krediet. Het afgesproken kredietlimiet komt in één keer tot uw beschikking of wordt direct gebruikt voor het aflossen van andere leningen, heropnemen is niet mogelijk, er is sprake van een vaste rente, een vast bedrag per maand voor aflossing en rente en er is sprake van een vaste looptijd. Met een persoonlijke lening weet je dus waar je aan toe bent en wanneer je de lening hebt afgelost en terugbetaald.

Verzendhuiskrediet of postorderkrediet

Het verzendhuiskrediet is ook een vrij makkelijke en verleidelijk manier van lenen, maar is een dure variant vanwege vaak zeer hoge rente. Een aankoop van een nieuw home cinema set bij Neckermann gespreid terugbetalen is voor even wel een lekker gevoel, maar een rente van 13% of 14% voelt je pas later in je portemonnee.

De oplossing: alle kredieten oversluiten naar 1 goedkope lening

Als je nu meerdere kredieten en leningen hebt lopen is het verstandig om te kijken wat je kunt besparen als je al deze leningen oversluit naar een nieuwe, goedkope lening. Het is helemaal niet moeilijk meerdere leningen af te lossen met één nieuw doorlopend krediet met een veel lagere rente. Je houdt dan toch de gewenste flexibiliteit om geld op te kunnen nemen maar betaalt minder en hebt meer overzicht.

Kijk dus eens kritisch naar al je kredieten en leningen en leg dat eens naast de vergelijking op https://www.moneywise.nl/lenen/

Foto: MisterGC/freedigitalphotos.net

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet