FacebookTwitter

Wat moet ik met mijn lijfrente doen?

 

 

 

Door Jeroen Wolfsen

Veel mensen hebben ooit een lijfrente gekocht als aanvulling op hun pensioen. Dat betekent dat er geld is gespaard om later, als het moment daar is, een uitkering van te 'kopen'.  Als dat gespaarde geld vrijkomt moet er dus een keuze gemaakt worden waar die uitkeer-lijfrente wordt aangeschaft. Maar wat en waar is dan verstandig om te doen nu de rente zo laag staat? Want de uitkering die je krijgt is afhankelijk van het rentepercentage op het moment van afsluiten.

Uitstel kan geld opleveren

 De eerste optie is om je besluit uit te stellen en nog een paar jaar door te sparen op een lijfrente opbouwrekening. Dat mag tot uiterlijk 5 jaar na de AOW leeftijd. Daarna moet de uitkering starten. Dan zet je de lijfrente opbouwrekening om naar een lijfrente uitkeerrekening. Dat hoeft niet bij dezelfdeclub te zijn, je mag shoppen met je geld voor d ehoogste uitkering. Als de rente tegen die tijd gestegen is, is de uitkering hoger vanwege die intussen gestegen rente.

Geld nu nodig?

 Dan is er eigenlijk geen andere mogelijkheid dan wel nu een uitkeerrekening te openen. De minimale looptijd hiervoor is 5 jaar maar dat mag ook langer zijn. De rente die je ontvangt wordt bepaald bij het openen van die uitkeerrekening en verandert daarna niet. De uitkering staat  vanaf dat moment ook vast.

Wat kost die lage rente me nu eigenlijk:

 Huidige situatie: stel dat er een lijfrentekapitaal van € 25.000 vrijkomt en u dat vanaf AOW leeftijd in 5 jaar wilt laten uitkeren dan ontvangt u op basis van de huidige rente van 1,75% een bruto uitkering van € 435,31 bruto per maand. De bank is verplicht om loonbelasting in te houden en dan ontvangt u netto € 333,23.

Let wel op: als je meerdere uitkeringen krijgt zul je aan het eind van het jaar inkomstenbelasting bij moeten betalen. de banken houden immers elk over een laag bedrag belasting in terwijl je, als je alles bij elkaar optelt, in een hoger tarief valt.

Rente 1% hoger: Stel dat de rente 1% hoger is , dus niet 1,75% maar 2,75%. Dan stijgt de bruto uitkering naar € 446,04 per maand. Netto zal de bank €  341,47 aan u overmaken.

Rente 2% hoger: Stel dat de rente zelfs  2% hoger is dan de huidige rente. Bij een rente van 3,75% ontvangt u dan maandelijks € 456,98 bruto. Netto zal de bank € 349,75 aan u overmaken.

Natuurlijk is elke euro extra mooi meegenomen. Toch zijn de verschillen per maand klein, zelfs bij een rentestijging van zelfs 2%. En een dergelijke rentestijging zit er voorlopig nog niet aan te komen, is mijn inschatting.

Conclusie

Het is niet leuk om een lijfrente aan te moeten kopen met de huidige lage rentestand. Toch levert een flinke rentestijging geen hele grote verschillen op in de maandelijkse uitkering. Waar mogelijk iets te verdienen valt is door uit te stellen en door te sparen. Dat kan natuurlijk alleen als het geld niet meteen nodig is. Met een beetje geluk is de rente dan op een later tijdstip hoger. In ieder geval is de beste manier om zoveel mogelijk uit een lijfrente te halen goed vergelijken.  

 

 

 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet