FacebookTwitter

Doe mee aan onderzoek naar behandeling van borstkanker

Bij 1 op de 9 vrouwen wordt borstkanker geconstateerd. Dankzij het bevolkingsonderzoek wordt deze kanker vaak in een vroeg stadium opgespoord en kan behandeling volgen. Wat vaak tot genezing en dus minder overlijden als gevolg van borstkanker leidt.

Wordt voorstadium borstkanker te snel behandeld?

Er zit echter een keerzijde aan deze screening: De kanker wordt in een zodanig vroeg stadium gevonden dat je dan eigenlijk nog maar kunt spreken van onrustige cellen. Dat is een voorstadium van borstkanker. Een voorstadium van borstkanker wordt echter wel behandeld als borstkanker, terwijl het helemaal niet zeker is dat je ook daadwerkelijk borstkanker krijgt. Vaak blijven de cellen jaren lang inactief. Dit wordt echter wel al behandeld als kanker. Het kan dus zijn dat er wordt overbehandeld. Probleem is dat je van te voren niet weet of die onrustige cellen verdwijnen of daadwerkelijk uitgroeien. Het enige wat je zou kunnen doen is onder strenge controle afwachten.

Wat willen vrouwen zelf?

Het Nederlands Kankerinstituut is een tien-jarig onderzoek gestart om er achter te komen wat vrouwen zouden willen. Wel behandelen of afwachten en elk jaar een controle d.m.v. mammografie. Het gaat het NKI er dus om te inventariseren of we durven vertrouwen op eventueel spontaan verdwijnen van de onrustige cellen of dat we liever het zekere voor het onzekere nemen en een behandeling willen starten.

Doe mee

Aan dit onderzoek kan iedereen meedoen, gezond of met borstkanker, oud en jong. Het is anoniem, gaat via de computer en kost niet meer dan een minuut of 10. Op dit moment is er vooral behoefte aan input van vrouwen boven de 55. Dit is een belangrijk onderzoek dus we willen elke vrouw die dit leest vragen de lijst even in te vullen. De link vind je hier 

Tekening: Vrouw met naakt bovenlichaam bij kachel, Rembrandt Harmensz.van Rijn

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet