FacebookTwitter

Ruim je zolder met oud zeer op en leef lichter verder

 

Bijna iedereen maakt het mee: zo rond de zestig lijkt er een noodzaak te zijn om alles wat niet meer past op te ruimen. Dat geldt voor spullen en voor gevoelens. Oude pijn, onverwerkte emoties en negatieve beelden, je komt ze ineens weer tegen, hoe ver je ze ook had opgeborgen. En dan zit er maar één ding op: Schoonmaken en de vuilniszakken met oude ellende buiten zetten, net zoals je de zolder uitmest. Zodat je de volgende fase van je leven opgeruimd begint. Negatieve zelfbeelden, angst, maar ook fobieën, verslavingen en faalangsten, het kan en mag allemaal weg. 

Resetten met Hulp van een therapeut

Nu is zo'n grote schoonmaak makkelijker gezegd dan gedaan. Pijn die zolang is blijven zitten, gaat ergens over, die zit vast in je systeem. Dat opruimen lukt dan ook niet in je eentje, daar heb je hulp bij nodig van een goede therapeut.  Een hele mooie therapievorm om met oud zeer af te rekenen is EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Ooit ontwikkeld voor veteranen die met een posttraumatische stress stoornis uit de oorlog kwamen, bleek deze methode ook heel effectief bij tal van andere klachten. EMDR werk heel goed bij acute, hele nare ervaringen als een ongeluk of overval maar is zeker zo effectief bij klachten die zijn ontstaan door ervaringen in een ver verleden. Overigens hoef je zelf helemaal niet te weten wat die oorzaken zijn, dankzij een grondig intakeproces kom je er met de therapeut vanzelf achter waar de angel blijkt te zitten. Die gaat er vervolgens met EMDR uit. Dit gebeurt door in gedachten terug te gaan naar de situatie terwijl je gevraagd wordt naar piepjes te luisteren via een koptelefoon of met je ogen een hand te volgen die van links naar rechts gaat. Doordat je hersenen dan twee dingen tegelijk doen 'reset' je als het ware de gevoelens die je over die ervaring hebt en daarmee verandert ook het effect daarvan op je dagelijks leven.

Intensief en effectief

EMDR is intensief, en zeker niet altijd makkelijk want je duikt wel weer even de oude narigheid in. Maar na een sessie ziet de wereld er wel meteen heel anders uit en het effect is blijvend. De akelige herinnering die nog steeds invloed op je leven had, is veranderd in een gewone, zij het niet erg mooie, herinnering. Bijkomend voordeel: het is geen ellenlang traject. Wel is van belang een therapeut te zoeken waar je je heel goed bij voelt. Op emdr.nl staat meer info en lijst gekwalificeerde therapeuten.

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet