FacebookTwitter

Sarcopenie is de nieuwe osteoperose

Van botontkalking, ofwel osteoporose, hebben we allemaal wel eens gehoord. Maar dat we, naarmate we ouder worden, spiermassa verliezen en dat dat minstens zo'n groot effect heeft, is minder bekend. Toch is sarcopenie, zoals verlies van spiermassa officieel heet, inmiddels  hot aan het worden. Ouderengeneeskundige Andrea Maier van het VUmc is, samen met mensen van de Vereniging Nederlandse Geriatriefysiotherapeuten en de Vereniging Diëtisten Geriatrie & Ouderen, bezig om hier op grote schaal aandacht voor te vragen. En dat is belangrijk voor zestigers want nu kun je voorkomen dat je rond je 80e niet meer mobiel genoeg bent om leuk oud te zijn, om een beetje gezond oud te worden, is voldoende spiermassa essentieel.

Spier wordt vet

Vanaf 50 jaar verliezen we 1 tot 2% spiermassa per jaar, vanaf 70 jaar 3,6%. Dat is dus eigenlijk een normaal proces, maar toch niet wenselijk. We worden momenteel simpelweg te oud om ons dit verlies van spiermassa te kunnen veroorloven.  Bovendien wordt die verdwenen spiermassa vervangen door vetweefsel. Met andere woorden, je vetpercentage wordt hoger. Wat op zichzelf ook weer gezondheidsrisico's met zich meebrengt. 

Je kunt het proces terugdraaien!

Dus als je een potje niet meer goed open krijgt, de trap lastig opkomt, moeite hebt met opstaan, langzamer gaat lopen of steeds op een rare manier struikelt: laat je checken bij de fysiotherapeut en ga vervolgens trainen. Want het goede nieuws is dat met training en goede voeding (voldoende eiwitten!) sarcopenie kan herstellen! Zelfs mensen van 90 kunnen met een goed oefenprogramma nog hele goede resultaten bereiken! 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet