FacebookTwitter

Zitten is de pauze tussen bewegen en meer bewegen

Dat een zittend bestaan niet goed voor ons weten we eigenlijk wel zo'n beetje. Maar hoe ziek we er van kunnen worden blijkt uit een groot onderzoek in Amerika. Zo'n 47 oude onderzoeken werden naast elkaar gelegd en daar kwamen schokkende dingen uit: 112% meer kans op diabetes, 127 % meer kans op hart en vaatziekten en een verhoogd risico op tal van kankers. 

De oorzaak zit 'm erin dat het lichaam is gemaakt om te bewegen. En staan is ook een vorm van bewegen. Breng je het grootste deel van de dag zittend door, dan gaat je lijf fysiologisch in de 'uit-stand'. Daarnaast stijgt je bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk. Sta je weer op, dan verandert dat na 90 seconden en zakken die waardes weer.

Rust is pauze tussen bewegen en meer bewegen

Ook bleek dat de tijd die iemand zittend doorbrengt schadelijker is voor de gezondheid dan dat de tijd dat iemand beweegt of staat goed is. Dat betekent dat je meer tijd bewegend en staand moet doorbrengen om de tijd die je zit te compenseren. Om met dokter James Levine, directeur van de beroemde Mayo Clinic in Amerika te spreken: Je moet natuurlijk uitrusten, maar rust is een pauze tussen bewegen en meer bewegen. Bewegen is de norm, niet stilzitten. 

Al met al een goede reden om meer te staan achter ons bureau, meer te lopen en niet te gaan zitten in tram of trein.

Meer info en tips hoe je minder kunt zitten: Jesse van de Velde . Bron: Mayo Clinic

 

Foto: Nuttakit at FreeDigitalPhotos.net

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet