FacebookTwitter

Er is niets grappigs aan snurken

Er wordt vaak lacherig over gedaan maar snurken kan een serieus probleem zijn. Voor je partner, voor je relatie en zeker ook voor jezelf.

Zo tussen de 60 en de 65 gaan we steeds meer snurken omdat er een vernauwing ontstaat in het gebied achter de huig of in de keelholte achter de tong. Daardoor gaan tijdens de slaap het zachte gehemelte, de tong en de wanden van de keelholte trillen. En dat veroorzaakt het snurkgeluid. Snurken gebeurt op elke leeftijd, maar als we ouder worden gaan we wel harder snurken. Zo hard soms, dat sprake is van serieuze overlast voor partner, huisgenoten en soms zelfs buren. Overgewicht, alcoholgebruik, allergieƫn en roken verergeren de kwaal. Er zijn allerlei middeltjes te koop die snurken zouden tegengaan. De kans dat ze echt werken is klein, maar proberen kan geen kwaad. Blijft het snurken, dan is een bezoek aan de KNO arts een goed idee. Die zal onderzoeken waar het snurken vandaan komt en een passende behandeling voorstellen. Dat kan een operatie zijn of een anti snurkbeugel.

Het gevaar van Slaapapneu

Een bezoek aan de KNO arts is zeker noodzakelijk als er sprake is van obstructief slaapapneu (OSAS). In dat geval stopt de ademhaling tijdens de slaap minimaal 10 seconden omdat tong, gehemelte en keelwand zo sterk tegen elkaar aangezogen worden dat er helemaal geen lucht meer doorheen kan en een ademstilstand ontstaat. Die kan wel tot 30 seconden duren en egbeurt dan meerdere keren per nacht. De gevolgen van slaapapneu zijn ernstig. Doordat de kwaliteit van slaap slecht is, raak je volkomen uitgeput en kun je overdag van het ene op het andere moment in slaap vallen, zelfs tijdens autorijden of een gesprek. Ernstige vergeetachtigheid, hoofdpijn,hoge bloeddruk en daardoor grotere kans op hart- en vaatziektes zijn ook risico's. Constateer je regelmatige slaapapneus bij jezelf of je partner, ga dan naar de dokter!

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? šŸ˜Šhttps://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet