FacebookTwitter

Pas op voor dorst

Nu het weer wat kouder wordt, steekt bij veel mensen een ongezonde gewoonte de kop weer op: te weinig drinken. Bij warm weer drinken we meer omdat we dorst ervaren maar bij koelere temperaturen herkennen we dat dorstsignaal minder snel. Bovendien wordt onze dorstreflex minder als we ouder worden en...als we te weinig drinken. Dorst is een signaal dat het lichaam reeds een tekort aan vocht heeft. Je zou dat moment voor moeten blijven door genoeg te drinken.

Of je lichaam voldoende gehydrateerd is, kun je zien aan je urine: die moet de hele dag kleurloos of heel lichtgeel zijn. Donkere urine: te weinig gedronken! En er zijn meer verschijnselen van een vochttekort: vermoeidheid, obstipatie, gewrichtsklachten en spierkrampen. Natuurgeneeskundigen voegen daar een hele trits verschijnselen aan toe die je kunt krijgen als je chronisch te weinig drinkt. En dat is niet zo onlogisch, water spoelt immers afvalstoffen uit je lichaam, brengt voedingsstoffen naar je cellen en zorgt ervoor dat je slijmvliezen voldoende vochtig zijn.

Hoeveel zou je moeten drinken? Een gemiddelde regel is dat mannen 3 liter en vrouwen 2,2 liter vocht per dag nodig hebben. Daarvan komt ongeveer 20% uit voedsel, de rest is dus puur vocht.

Als je 1,5 liter vocht drinkt, voldoende groente en fruit eet, niet sport en daarbij een kleurloze urine hebt, drink je waarschijnlijk wel genoeg.

Echter, binnen de alternatieve geneeskunde is men veelal van mening dat alleen puur water het lichaam echt hydrateert. In dat geval moet je dus de 3 en 2,2 liter water drinken naast je koffie en thee. Volgens hen kan veel drinken een heilzame werking hebben op tal van gezondheidsklachten. Als je die hebt, is uitproberen het devies. Het kan geen kwaad, tenzij je last hebt van je nieren of plaspillen slikt en je arts je beperkingen heeft opgelegd natuurlijk.

In het begin zul je merken dat je om de haverklap naar de wc moet maar dat wordt minder naarmate je meer blijft drinken. Een chronisch uitgedroogd lichaam heeft even tijd nodig om te ontdekken wat het met al dat water moet en plast het meteen weer uit. Na verloop van tijd houdt dat op en is de kans groot dat je je een stuk energieker voelt.

Bron: Mayo Clinic, Harvard School of Public Health,

Lezen: Je bent niet ziek, je hebt dorst van Fereydoon Batmanghelidj

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet