FacebookTwitter

Bewegen brengt geluk

 

 

DOOR INGRID VAN DIJK

Door een twitterberichtje werden mijn gedachten over geluk aangewakkerd. Het ging om de volgende vraag: ‘Waar heb je spijt van vlak voordat je doodgaat?'. De volgende redenen werden genoemd. ‘Had ik maar meer mijn eigen leven geleid, had ik maar meer mijn gevoelens geuit, had ik maar minder hard gewerkt, had ik maar meer tijd doorgebracht met familie en vrienden. Én... had ik mezelf maar toegestaan gelukkiger te zijn.’

Allemaal zeer plausibel en herkenbaar toch? Het mooie is, voor het grootste deel van onze watnou60-doelgroep is er nog alle gelegenheid om genoemde punten aan te pakken, mocht dat nodig zijn...

Even terug naar ‘jezelf geluk toestaan’, Dat zit ‘m in vele zaken en wat mij zelf betreft ook in bewegen. Dat komt zo: ik ben al enige tijd niet in de gelegenheid om voluit te sporten. Dat is balen en ik word daar wat ongelukkig van. Ach, ik wandel wel maar toch… . Wat ik me dan ook nauwelijks voor kan stellen is dat je helemáál niet beweegt, in welke vorm op welke leeftijd dan ook. Natuurlijk lonkt de bank, vrienden of gewoon even niksen. De grens van zelfdiscipline naar luiheid is zo overschreden, ik herken dat. Maar de energie die je ervoor terugkrijgt is zo groot. Tijdens het hardlopen ervaar ik geluksgevoel. Iets met endorfine ofzo. Ik mis dat nu. Dat geluksgevoel kun je jezelf dus makkelijk toe-eigenen. Simpelweg door te bewegen. Dat kan op tal van manieren. Want hoe fijn is het niet om eens een sprintje te trekken, een radslag te maken of een potje te voetballen met je (klein)kind. Kwestie van doen! Al was het alleen al om de pret. Dat is ook geluk. En het mooie is, de spierpijn de dag erna geeft je een tweede ‘geluks’ gevoel…‘. Ik heb gisteren weer bewogen… stoer!’  13 februari 2014

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet