FacebookTwitter

Alles op z'n kop

Door Margreet Hagdorn

 

Een van de allerdierbaarste mannen in mijn leven is ziek, erg ziek. De diagnose kwam afgelopen zomer en zette de wereld op zijn kop. De schrik en de angst waren ongekend heftig, de emoties waar mee gedeald moest worden rauw. Een eenzaam en uiterst persoonlijk pad waarvan je weet dat op datzelfde moment tienduizenden andere mannen en vrouwen in Nederland het ook gaan. Want kanker is een fors om zich heen slaande ziekte en er zullen weinig mensen zijn die er op een of ander manier niet mee te maken hebben. Het is een raar idee dat zoveel mensen op hun eigen manier een weg vinden in de chaos en angst die gelukkig vaak, maar soms ook niet, uiteindelijk tot genezing leidt. 

Blij met Nederlandse gezondheidszorg

Ikzelf ontdek onverwachte en ook mooie dingen tijdens dit proces. Natuurlijk, chemo is vreselijk zwaar, kaal worden best een dingetje en als naaste machteloos aanzien hoe iemand zich heel ellendig voelt is afschuwelijk. Maar dat is niet het enige. Ik zag ook wat een geweldige gezondheidszorg we in Nederland hebben. Er valt best veel aan te verbeteren, maar toch, er wordt goed voor je gezorgd en het wordt door de verzekering betaald. Vertel dit aan een Amerikaan en hij valt van zijn stoel! 

Ik zag artsen en verpleegkundigen die werkelijk elk moment van de dag en de nacht klaarstaan. Ik ontdekte dat chemo geen gif is maar een medicijn en dat een ziekenhuis een plek is waar je wèl naartoe wilt omdat je er beter van wordt. 

Relatie met het leven krijgt nieuw leven

Maar bovenal zag ik de moed om te vertrouwen op genezing. De moed om niet te doemdenken, niet voortijdig vriendschap te sluiten met de dood maar juist je relatie met het leven nieuw leven in te blazen. En te accepteren dat ook dat weer van alles op zijn kop zet en talloze vragen oproept. Mijn vriend gaat het aan, ik doe met hem mee. Het gaat goed!

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet