FacebookTwitter

Voorkom de spijt van 'had ik maar...'

 

 

 

 

Door Koos de Boer

Met de vraag “Waarop moet ik mij voorbereiden, nu alles in de zorg zo drastisch is veranderd”, nodigde ik in mijn vorige blog uit met suggesties te komen. De mailbox bleef leeg, helaas. Is het letterlijk en figuurlijk nog te ver van het bed? Op mijn eigen persoonlijke verkenningstocht ontmoette ik Jan van den Akker, een Brabander van midden vijftig, voormalig zorgmanager. Hij begreep het wel: “Je bent zo oud als je je voelt en je wilt niet uitgaan van je eigen kwetsbaarheid”. Maar daar voegde hij meteen aan toe: “En dan volgt later de verzuchting: had ik maar..”.

Daarom is Jan een paar jaar geleden de site ‘lekkerthuisblijvenwonen.nl’ gestart. Zijn boodschap:  het is van belang om je tijdig voor te bereiden op het ouder worden. Via de site  krijg je daarvoor de nodige adviezen. Sinds kort is hij een stap verder gegaan. Samen met het Buro Professionalisering heeft hij in kaart gebracht aan welke aspecten je dan serieus aandacht zou moeten besteden. Het gaat niet alleen om wonen. Het gaat ook om je mobiliteit, je veiligheid, je financiën, je leefstijl en voeding, je vrije tijd en- zoals ik vorige keer ook schreef - je sociale netwerk en participatie. Probeer aan de keukentafel over die punten eens in de toekomst te kijken. En daar vervolgens ook nog plannen voor te bedenken.

Dat valt nog niet mee, heb ik ervaren. Want het komt in deze fase van mijn leven nog neer op gissen en dingen veronderstellen. Zo woon ik nu in een rijtjeshuis met slaapkamer en badkamer op één hoog. De kans bestaat dat ik straks de trap niet meer kan. Wat te doen? Het huis aanpassen of verhuizen naar een gelijkvloers appartement? Dat laatste heeft duidelijk zijn consequenties voor mijn sociale netwerk, dus voor de participatie die beleidsmakers zo graag zien. Ik ben dan de mensen kwijt die ik al tig jaren om mij heen heb. Hoeveel tijd is me gegeven om weer zo’n netwerk op te bouwen?

Toch wil ook ik het spijtige ‘had ik maar…’ voorkomen en ben ik aan de slag gegaan met het uitwerken van ideeën. Een serre aan mijn huis koppelen, noteerde ik als eerste suggestie. Wat rigoreuzer is het idee om in de woonkamer op de plaats van de open haard een glazen lift naar boven te laten aanleggen. Ja, bij brainstormen is geen opwelling te gek. Gelukkig heb ik er nu nog de tijd voor.

Je hoeft dat allemaal overigens niet alleen te doen. Jan van den Akker en zijn groep zijn ThuisWoonCoaches aan het opleiden, die bij voldoende belangstelling rechtstreeks of via een gemeente zijn te raadplegen. Daarnaast zijn er wat verantwoord wonen betreft verschillende sites in de lucht. Doe om te beginnen de check op Huistest.nl. De uitkomst zou best verrassend kunnen zijn! 

 

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet