FacebookTwitter

Waar moet ik me op voorbereiden?

Door Koos de Boer

Ik heb een nieuwe knipselmap (ja, ik lees nog kranten). Daar ben ik mee begonnen omdat het me duizelt als ik lees wat er allemaal verandert in de zorg. Het is bij mij nog niet zover, maar duidelijk is wel dat we de zekerheid van een goed geregelde ‘oude dag’ kunnen vergeten. De Troonrede 2014 bewees dat maar weer eens. De bekende route van eventueel noodzakelijke thuiszorg naar verplegings- of verzorgingshuis is in feite opgeheven. Ik moet me dus zelf voorbereiden, de vraag is alleen: waarop? Allereerst weet ik natuurlijk niet op welke manier ik oud en mogelijk hulpbehoevend zal worden. En nu alle regels op hun kop staan weet ik ook niet aan welke financiële dekking ik moet denken. Moet ik alvast gaan besparen op het leven dat ik nu leid? En van wie word ik straks in de nieuwe thuiszorg afhankelijk? Van familie, vrienden, kennissen, buren, luidt het participatie-credo. Maar willen die dat? Ik denk sommigen zeker. Kunnen die dat? Dat weten zij en ik niet. Maar wil IK dat? Het ‘afhankelijk zijn’ zit me vooralsnog helemaal niet lekker. Gelukkig lees ik nu in een knipsel dat het CNV denkt aan een ‘dienstencheque’ die je op basis van je vermogen kunt aanschaffen om je van gekwalificeerde hulp te kunnen verzekeren. Een ander knipsel schrijft over ‘Beter Thuis’, een online platform voor vraag een aanbod in de zorg. Op deze ‘marktplaats voor ouderenzorg’ worden mensen die tegen een redelijke vergoeding willen helpen in contact gebracht met ouderen die geholpen willen worden. BN-ers als Annemarie Oster en Loes Luca zijn enthousiast!

Er staan veel vraagtekens in dit blog. Logisch alleen al omdat er in de uitvoering van de nieuwe regels nog heel veel onduidelijk lijkt. Vandaar mijn knipselmap. Ik kom hier zeker nog op terug. En ik ben heel benieuwd hoe anderen zich voorbereiden op dit aspect van later. Ik zie de reacties graag tegemoet!

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet