FacebookTwitter

Mediteren vond ik stom

 

 

 

 

Door Margreet Hagdorn

Zeker 20 jaar geleden probeerde ik voor het eerst te mediteren. Op een kussentje, benen in lotuspositie en rustig proberen te worden. Er gebeurde van alles, maar rust kwam er zeker niet. Mijn benen deden pijn, mijn nek verkrampte, mijn gedachtes tolden en het heilige sfeertje eromheen irriteerde me mateloos. Ik besloot dat mediteren niets voor mij was. Inmiddels ben ik ouder en een beetje wijzer en heb ik de meditatie herontdekt. Het begon tijdens de yogalessen die  stelselmatig worden afgesloten met 10 minuten zitten en je ademhaling tellen. Een, twee, drie, vier inademen en een, twee, drie, vier uitademen. Niet denken, alleen maar tellen. Dat is moeilijk want gedachtes blijven altijd komen. Maar wat steeds beter lukt, is om ze ook te laten gáán. Als wolken in de lucht. Niet in blijven hangen, niet er iets van vinden, alleen maar constateren dat je de gedachte hebt en 'm weer vrolijk verder laten drijven. Je ene oor in, je andere weer uit eigenlijk. Toen ik merkte dat ik toch wel erg rustig werd van die paar minuten na de yogales begon ik mee te doen aan de 21 Day Meditation Challenge van Deepak Chopra en Oprah Winfrey. Een paar keer per jaar doen ze deze gratis online meditatiecyclus van 3 weken en het is echt fantastisch. Inmiddels doen al mijn vriendinnen 'm ook. Je krijgt elke dag een mail die je eraan herinnert dat je moet mediteren. Je logt op een voor jou geschikt moment in en na een kleine inleiding van Oprah ga je onder leiding van Deepak Chopra himself mediteren. Zeer, zeer aangenaam, toegankelijk en ontdaan van hokus pokus. Je blijkt gewoon op je stoel, achter je computer te kunnen mediteren. Dezer dagen is een nieuwe cyclus begonnen, 'Expanding Your Happiness'. Deepak en Oprah leren je in 21 dagen dat geluk niet afhankelijk is van externe factoren maar in jezelf zit en dat je geluk pas kunt delen als je dat begrijpt. Probeer het uit, de wereld heeft op dit moment veel gelukkige mensen nodig om alle ellende dragelijk te maken. https://chopracentermeditation.com/experience

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet