FacebookTwitter

Zorg bieden...mijn moeder kan het. Ik later ook?

Er zijn van die momenten dat je met je neus op de feiten gedrukt wordt. In dit geval die van mijn zorg voor de medemens. Of mijn tekort daaraan. Ik kijk naar mijn moeder. Ze is 72, nog fris en fruitig én enthousiast vrijwilligster.

Ze gaat mee als begeleidster op reisjes voor mensen met een psychische beperking. Het toeval wilde dat ze voor mijn deur werd opgehaald. In de verte zien we het busje vakantiegangers al aankomen. Vrolijk wordt er gezwaaid en gegroet. De andere vrijwilliger, werkzaam geweest in de psychiatrie, en ik rommelen nog wat met de TomTom voor de route naar Texel. We nemen afscheid. En weg zijn ze, mij achterlatend met een dikke brok in mijn keel. Ik voel me onhandig, zelfs een beetje verdrietig over die onhandigheid. En denk: zou ik dit nu ook kunnen? Een week lang geen moment voor mezelf, alles ten dienste van de groep, met een wildvreemde op de kamer slapen? Noem me tuttig maar ik heb dan iets te overwinnen. Het hield mij bezig.

Afijn,  een kleine week later komt het busje weer aangereden. Een nog even frisse, fruitige moeder springt uit de bus. Ik tref een blije groep mensen aan met grootse verhalen. We drinken met z’n allen koffie op het terras en daarna vertrekt het busje weer. Mij dit keer achterlatend met een trots gevoel. Op mijn moeder. Dat flikt ze toch maar mooi. Zij kan dat, die zorg bieden aan de medemens. En ze is natuurlijk niet de enige. Prachtig dat zij deze groep mensen, waarvoor het leven toch al ingewikkeld is, een geweldige tijd heeft kunnen bezorgen. Simpelweg door er te zijn, naar ze te luisteren en door ze te laten genieten van hun vakantieweek. Even weg van de dagelijkse zorgen. Hulde! Ik denk heel voorzichtig dat ik het zou kunnen... misschien nu nog niet maar later wel. Wie weet treed ik nog eens in haar voetsporen.  Eerst nog even oefenen met geduld...

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet