FacebookTwitter

Ik weet hoe eenzaam je kunt zijn

Hetty Hengeveld (62) : “Ik ben al zes jaar een ‘maatje’ bij de Vriendendiensten, waar mensen worden geholpen die vanuit de psychiatrie weer in de wereld staan. Dat valt niet mee, weet ik uit mijn eigen ervaring. Ze hebben wel steun van professionals, maar gezelligheid bieden die niet. Het is een enorme en langzame stap om weer terug te komen naar een wereld die er daarvoor ook voor hen  was.

Eens in de veertien dagen ben ik nu bij een actieve tachtigjarige vrouw. We gaan naar een museum, we spelen backgammon of we schilderen. Binnenkort krijg ik er een nieuwe cliënt bij.

Door het psychiatrische verleden van mijn moeder en mijzelf, 20 jaar terug, weet ik hoe eenzaam cliënten kunnen zijn en vooral hoe weinig ze door familieleden worden opgevangen. Het is een wereld die ik ken. Omdat het bij mij wel goed is gegaan, heb ik nu als maatje het gevoel iets recht te kunnen zetten, iets terug te geven. Het is dan fantastisch om mee te maken dat veel cliënten door ons werk over die eerste zo moeilijke drempels komen. Dat ze weer van alles met je willen ondernemen en over zichzelf willen gaan praten. Of gewoon samen een spelletje willen spelen.

Vanuit het onderwijs voor slechthorenden, waar ik 18 jaar als assistent heb gewerkt, ben ik overal een beetje ingerold. Op die school vulde ik het onderwijs aan met muziek en handenarbeid. Nu geef ik eens in de week muziek aan geestelijk gehandicapten en help ik binnenkort mee aan hun levensboeken. Bij vrijwilligerswerk is het altijd spannend hoe je het aanpakt.”

De Vriendendiensten is onderdeel van De Regenboog Groep. Voor informatie over vrijwilligerswerk: www.regenboog.org

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet